На сайта peticiq.com е качена петиция, която призовава да се спре застрояването на столичния Южен парк. Там се срещат 65 вида птици, 29 от тях защитени, а два са записани в Червената книга на България.

Ето и пълния текст на петицията:

Близо една пета от Южния парк е частна собственост. Това са 340 дка частни имоти от обща площ 1800 дка парк.

Съгласно чл. 17, ал. 1 от Закона за устройството и застрояването на Столична община от 28 януари 2007 Общината има 15 годишен срок за "започване на отчуждителни процедури за обекти на зелената система". Този срок изтича след 5 години- на 28 януари 2022 г..

До момента Столична община не е предприела никакви действия по стартиране на процедура за отчуждаване на частните терени в парковете и гарантирането на запазването им като част от парка.

В Южния парк има 320 дка частни имоти, чиито собственици след 5 години ще имат право да предявят правата си за позлване на имота, да поискат да строят или да съдят Столична община.

Същият проблем съществува и в останалите паркове на София като парка Въртопо (с близо 80% частна собственост), Западен парк или бъдещия Източен парк.

С тази подписка искаме да накараме Общината да се задейства и да стартира процедура по отчуждаване на терените във всички паркове на територията на Столична община, а държавата да я подкрепи за запазване на цялостта на парковете и зелените площи в столицата.

 Подкрепете и споделете тази петиция, за да запазим Южния парк от бъдещо застрояване! 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Ако искаш мъжете да са добри с теб, трябва да се държиш отвратително с тях; отнасяш ли се както трябва, те ще те накарат да си платиш за това.” 

Съмърсет Моъм, английски писател, роден на 25 януари преди 148 години

Анкета

Ходите ли на културни събития, откакто се изисква сертификат?

Да - 27.6%
Не - 65.5%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Страсти и стълкновения за четвъртата „Матрица“

Защото, нека не се залъгваме – това си е поп културен феномен, съизмерим със „Звездни войни“ и „Терминатор“ и всеки, пък бил и негов създател, дръзнал да прави продължение след две десетилетия, неизбежно ще трябва да приеме пороя от противоречиви мнения и оценки, които ще го съпътстват. Анализ на Борислав Гърдев

Симетрията и нейното нарушаване

 

Наред с всемирните въпроси, които поставя и които „никой век не разреши“, поезията на Михаил Иванов е и много земна и всекидневна.

Немерената реч на Георги Борисов

 

 Силвия Чолева за  "Откаченият вагон" биографичната книга на поета и издател