"Христо Ботев"

Радой Ралин е незаобиколим фактор както в българската литература, така и в модерната ни история. Винаги личността на Радой Ралин ще предизвиква разговори за истината – за вярното и невярното в нашия живот, за умението да кажеш истината навреме и разбираемо. Тази книга е автентично близка до това, което беше Радой Ралин. Книгата показва Радой Ралин на фона на контекста на целия ХХ век. Всеки ред от забележителното му творчество бива актуализиран от тази литературна анкета и я превръща в забележителна хроника на българския ХХ век.

Книгата е и животоописание, и емоционално-интелектуална енциклопедия, защото от Таньо войвода се стига до отказа за приема в Президентството за 24 май по времето на Петър Стоянов. В същото време това е книга с пулс – тя има ритъм и дишане, което рядко се случва с биографично издание – дори когато авторът си го пише. 

„Просто живях…“ е специално издание с литературната анкета на Вихрен Чернокожев с Радой Ралин. Живият диалог и автентичен език се спазват през цялото време. Както анкетираният, така и интервюиращият са от едно ниво. „Просто живях…“  е реабилитация на жанра литературна анкета, този вече изглеждащ ретро жанр. А редакторската работа е прецизна към всички имена и факти в книгата, за да бъде тя четивна за всички – огромен по обем и внимателен труд.  

"Книгата "Просто живях..." е много ценна и интересна от психографска и дори психоаналитична гледна точка. Тук е целият душевен свят и на анкетирания Радой Ралин, но и на анкетиращия Вихрен Чернокожев. Тук двамата разкриват своя интелект, своята чувствителност, своите усети, своите идеи. Тук са две личности в един доверителен диалог. Радой Ралин – изключително широко скроен, винаги с ясна гражданска позиция, с неговата житейска и творческа Одисея, и Вихрен Чернокожев – ерудиран и почтен, с не по-малко дързост към предизвикателствата.

Това е анкета, която се чете на един дъх; захванеш ли я – няма оставяне. Това е „възстановка“, представителна извадка на няколко поколения живот. Тя би могла да бъде повод и за по-сетнешни литературноисторически и психографски изследвания."

Това споделя в предговора съпругата на Вихрен Чернокожев Росица Чернокожева.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Никой от нас не може да предположи на какво сме способни, когато действаме инстинктивно.“

Луиджи Пирандело, италиански писател, драматург и поет, роден на 28 юни преди 154 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Путин и КГБ: Как Русия не стана "втора Америка"

В книгата си "Хората на Путин" Катрин Белтън се възползва от типичната за диктаторите свръхподозрителност, която ги кара рано или късно да се обърнат дори срещу най-приближените си

Роман за вкуса на петмеза от детството

 

"Петмез“ е метафора не само на детството, но и на човешкия живот

Детската игра – първите житейски роли

 

Така както детето, детството, е най-близо да несъзнаваното, така и психоаналитичният прочит на литературата за деца отговаря на иманентно присъщото несъзнавано в природата на тази литература.