"Филмът „ИзЧисти планини“ разказва за каузата за почистване на планините в България, която продължава вече 25 години. Чрез него призоваваме отново хората за отговорен към природата туризъм", каза за БТА Десислава Стоянова от екологично сдружение „За Земята“, които са инициатори на създаването на лентата.

Премиерата на лентата, която е с продължителност 20 минути, ще е на 9 май от 20:00 ч. в кино „Влайкова“ в София. Входът е свободен, но се препоръчва предварително запазване на места.

"Вече 25 години продължава каузата за почистване на планините в България. Започнахме през 1999 г. още като студенти със събиране на отпадъци в трите национални парка „Пирин“, „Рила“ и „Централен Балкан“. Предадохме щафетата на по-младите екоактивисти, които разгърнаха кампанията с почистване в Родопите, Беласица и др.", коментира Стоянова.

През годините кампанията промени облика си, защото и видът на отпадъка се измени – от предимно стъклени бутилки към пластмаса и метални кенчета, подчерта тя. По думите ѝ затова инициативата отправя призив не само към отговорното планинарство, но и към отговорен туризъм като цяло.

"Все по-популярни станаха разходките в планината, но хората трябва да си носят собствени съдове и прибори за многократна употреба", заяви Стоянова.

Тя обръща внимание и на важността човек да върне същия брой опаковки, с които е потеглил към планината. Природозащитникът постави акцент и върху необходимостта от промяна при престоя в хижите. Така например Стоянова съветва любителите на природата да носят собствени чаршафи и завивки, ако ще отсядат в хижа само за една нощувка. По думите й това е важно, за да се намали потреблението на препарати и вода при пране.

"Кампанията ни за почистване на планините привлича все повече хора, включително семейства с деца," отбеляза още Стоянова. Тя изрази удовлетворение, че през годините доброволците са станали активни граждани не само по отношение на опазването на околната среда, но и относно социално значими теми. „Почистването има трансформираща и възпитателна функция“, смята природозащитникът.

Прожекцията на филма „ИзЧисти планини“ ще бъде съпътствана със събирането на дарения за продължаване на кампанията. За доброто настроение на присъстващите ще се погрижи група „Джамборе“, казват още организаторите на събитието. Очаква се филмът да бъде показан и в други градове на страната.

Междувременно Стоянова заяви, че от "За Земята" и други екологично организации приветстват ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите, свързани с измененията на Закона за опазване на околната среда. В мотивите на ветото бе посочено, че законодателството трябва да позволява бързо и качествено изграждане на важните за България обекти, но едновременно с това да е съобразено със задължението на държавата да закриля своите граждани и природа. Налагането на ветото бе предшествано от протести на еколози, а в последния работен ден преди великденските празници, на 30 април, парламентът уважи ветото на държавния глава. 

Чрез пост във фейсбук от "За Земята" приветстваха и решението на Върховния административен съд (ВАС) за окончателно потвърждение за отмяната на Решението по оценка на въздействието върху околната среда от 28 август 2015г. на директора на Регионална инспекция по околната среда и водите София, с което се одобрява осъществяването на инвестиционно предложение за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF / Refuse Derived Fuel/ отпадък“ на площадка ТЕЦ „София“. 

 

Източник: Борислава Бабиновска, БТА

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Не знам какво ни готви бъдещето, но знам, че трябва да остана позитивна и да не си позволявам да се отчайвам.“

Никол Кидман, австралийска актриса, родена на 20 юни преди 57 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…