СТЕФАНИ ЗОРОВА, "Дневник"

През 2022 г. 51.8% от хората в страната на възраст между 25 и 64 години не са прочели нито една книга през свободното си време. Това показват данни от изследване на Националния статистически институт (НСИ), посветено на образованието и обучението на възрастни през 2022 г.

Прочелите поне една книга са 48.2%, като институтът наблюдава лек спад в областта на четеното от 4.9 процентни пункта в сравнение с проучване от 2016 година. Жените, прочели поне една книга, са повече - 58.5%, а мъжете - 38%.

Изследването се провежда за четвърти път в България. Обхваната е представителна за страната извадка от над 5 хил. домакинства на принципа на доброволно участие чрез "пряко интервю".

Над 40% от хората в страната не са посетили нито едно културно събитие през миналата година. Събитията включват посещение на представление на живо, кино или културна забележителност.

Посетилите поне веднъж пиеса, концерт, опера или балет са 38.8%, почи толкова са и хората, гледали филм в киносалон - 38.7%. Посетителите на музеи, художествени галерии или археологически разкопки са 38.6%.

Малко над една трета от българите (36.5%) четат вестници всеки ден, включително и електронни издания. Мъжете са малко по-активни в това отношение в сравнение с жените - съответно 38.4 и 34.5%. От хората с основно или по-ниско образование 9% четат вестници, а сред тези със средно и висше образование - съответно 37.8 и 47.9%.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Не можем да обвиняваме човек за това, че защитава своето достойнство. Това е негово задължение.“

Джоузеф Конрад, британски писател от полски произход, роден на 3 декември преди 166 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Наполеон“ - филм за възхода и падението на един амбициозен лидер

 

Ридли Скот здравата се е потрудил върху своя епос и заслужава похвала, която ще му е необходима в неговото по-нататъшно творческо развитие

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.