ВИКТОР ЕРОФЕЕВ, DW

Новината хвърли в ужас целия свят. А Путин вече празнува поредната си победа. Той не се страхува от никакви санкции и е готов да воюва, просто защото наистина смята Украйна за измислена държана. Той дори се преобрази в историк – и сещате ли се кой според него е измислил Украйна? Не друг, а самият… Ленин. Добре де, ама какво тогава е било с Киевската Рус? Е, как какво – това е началото на самата Русия.

Днес обаче Украйна е враждебна държава. Там според Путин управляват националисти и неонацисти, но народът си е братски – ами че ние и те сме едно и също. Но ето ти мъчнотия: а ако се наложи да ги убиваме, тогава какво? Тогава… Съществува понятието „безчовечност“.

Измислената реалност на Путин

Съдбата и на Украйна, и на Беларус се намират в ръцете на Путин, той може да си ги сложи във вътрешния джоб, за да възтържествува неговият „руски свят“, руската империя на справедливостта. Но за коя именно справедливост става дума?

В този миг трябва да надникнем в онази реалност, в която живее нашият „Цар-злосторник“. Реалността, в която е въвлякъл и своите кремълски другари. Тоз или онзи измежду тях може и да се е позадавил с тази реалност, но засега никой не смее да гъкне. И така, светът на нашия Цар-злосторник се е сформирал от четири фактора.

Първо – от уличните гамени в Ленинград, които си живеят по свои закони. Там важи само едно: да надвиеш, да унизиш другите и да ги изнасилиш. Вторият фактор са източните бойни изкуства – още един темел в съзнанието на Путин, който изисква единствено победа. Трето – работата му в КГБ, борбата срещу врага в името на победата. И четвъртият му мотив: да се възстановят границите на Съветския съюз. Което според него е справедливо, защото (така гласи съответната версия) американците са разрушили великия СССР. Придърпали са републиките към своя лагер, сякаш вадят картофи от жарта. Но „руският свят“ е готов за отмъщение. Отмъщение – любимата дума на уличните гамени.

Путин се мисли за много ловък. Но американците решиха да евакуират хората от своето посолство в Киев, намеквайки, че той се готви да превземе украинската столица – и предотвратиха ефекта на едно неочаквано нападение. А Путин обича да действа неочаквано. Това му е най-милото.

Путин смята само Байдън за равностоен

От Европа обаче нашият цар-пакостник изобщо не се бои. Той смята Макрон за най-обикновен пощальон на Байдън, а и към реалната сила на германския канцлер Шолц не се отнася с по-голям респект. Интересува го единствено Байдън: Путин смята, че само Байдън му е равен по сила и само с него може да си мери мускулите. Ето защо отвори и темата за границите. През Украйна минава руско-американската граница. Друга няма. Дали Путин ще я прекрачи? Мисля си, че в главата му се въртят четири мечти.

Едната е мъничка: да разшири Донбас до границите на Луганската и Донецката области. Втората е „Новорусия“ – нововъзкръсналата, за която се говори още от 2014. Да отнеме на Украйна всички земи от Харков до Молдова, включително и красавицата Одеса. Тази мечта ще струва много повече кръв и трупове. Но кой ти гледа! Третата – да превземе Киев и да инсталира свое правителство. Това вече е море от кръв. Но кой ли ще седне да ти брои труповете – така мисли обичайният злосторник.

Само слабаците броят трупове. И четвъртата мечта на Путин: да превземе цяла Украйна и да излезе на границата с Полша. Ето, това вече е истинската мечта за възстановяването на границите на Съветския Съюз. Е, ще трябва да се понапънем, казва си злосторникът, но залогът си струва.

В крайна сметка Путин зашлеви поредния шамар по бузата на западния свят. А колко още ще последват? Не можеш ги преброи. Путин е доволен от себе си и си казва: „Молодец!“

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Да живееш без някои от нещата, които искаш, е неразривна част от щастието.“

Бъртранд Ръсел, уелски философ, роден на 18 май преди 152 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.

В името на психологията - научност, страст и отдаденост

 

Творчески портрет на психолога и историк на психологията, историк на българската психоанализа доц. Стоил Мавродиев