НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ, фейсбук

За мен е безпощадно ясно, че Русия на Путин, дори да спечели войната, ще загуби.

Казвам – „дори да спечели войната“, което е вече хипотетично и отдавна не е абсолютно гарантирано.

За мен е безпощадно ясно също, че Украйна дори да загуби войната, ще спечели.

Казвам – „дори да загуби войната“, което е все още хипотетично и напоследък не е абсолютно  сигурно.

Защо смятам, че дори Русия на Путин да спечели войната,  ще загуби, а Украйна дори да загуби войната, ще спечели?

Поради четири причини.

Първата причина е, че Русия на Путин ще бъде смятана след войната за монстър, за бандитска държава, rogue state, государство изгой. 

А Украйна ще се ползва с практически глобална симпатия, уважение, доверие и подкрепа. 

Как си представяте – колко ще са демократичните, продемократичните и просто нормалните лидери по света, които ще седнат на една маса с Путин – на четири очи или в рамките на различни организации и процеси? Колко такива лидери сядаха на една маса със Саддам или Милошевич? Да общуваш с Путин (ако все още е жив тогава) би било недопустимо и омерзително.

Втората причина е, че руската икономика и руските финанси ще бъдат в такова катастрофично, следфалитно, разпаднало се и изолирано от света състояние, че възстановяването им ще бъде възможно, ако изобщо бъде възможно, след десетилетия. Действително Русия ще заприлича на нещо като Сомалия с ядрени ракети. 

А към Украйна ще потекат милиарди фондове на нов План „Маршал“, тя ще бъде суператрактивно място за инвестиции. Възстановяването на жилищните и административните сгради, заводите и фабриките, болниците и учебните заведения, парковете и стадионите – това ще отвори не само множество работни места както при New Deal на FDR, но и ще привлече множество фирми и специалисти от чужбина. 

Русия ще бъде мрачна и унила територия, а Украйна ще светне и ще засияе като държава.

Третата причина е, че обществото в Русия на Путин ще бъде разединено, поляризирано, подвластно на граждански разпри и размирици, нестабилност и перманентни кризи.

А обществото в Украйна ще се възроди около формираната през годините и от общата съпротива във войната нова украинска гражданска нация, когато всеки ще бъде със своя етнос (украинец, руснак, татарин, българин и т.н.) и със своята религия (православие, католицизъм, протестантство, ислям и т.н.), но ще се чувства украинец като гражданин на Украйна! 

И тази украинска гражданска нация няма да е наложена отгоре, няма да е идеологизиран конструкт, няма да е пожелание, няма да е фикция, а ще бъде родена в тежките времена на отстояване първо на своята независимост, а сега и на своята свобода.

Четвъртата причина е, че Русия ще осъзнае, че основният деклариран претекст за войната – Украйна да не бъде член на НАТО се е провалил.

А Украйна ще бъде член на НАТО – член не де юре, но член де факто! 

Да, украинският външен министър няма да пророни сълза, при формалното влизане на Украйна в НАТО, но и какво от това? 

Цялата евроатлантическа и европейска система за сигурност и отбрана ще бъде закрилница на Украйна. Украинската държава ще бъде въоръжена по най-съвременните изисквания на военното дело. Нейната армия ще бъде подготвена и мотивирана по възможно най-модерния за Третото десетилетие на Третото хилядолетие начин. Евроатлантическата и европейската общност ще помогнат на Украйна и финансово, и логистично, и социално, и морално. 

Украйна ще бъде по отношение на сигурността, отбраната, външната политика и вътрешния ред един нов Израел в региона. Израел устоява в морето от араби. И Украйна ще устоява при такъв грозен и агресивен съсед и една подла съседка, управлявана от председател на ТКЗС с ниски интелектуални и низки морални качества. 

В края на краищата Украйна само на пръв поглед ще бъде по модела „Швеция“ или „Финландия“ (впрочем, Украйна, както някога Финландия, строши на агресора зъбът) – членство в ЕС, но не в НАТО. Но пак казвам – не в НАТО де юре. Ала в НАТО де факто!

Украйна ще бъде много по-силна във военно отношение. В края на краищата в НАТО има различни членства. В НАТО няма един, единствен и единен модел за членство. Всяка страна членува в НАТО по свой модел и способ. Е, Украйна ще членува в НАТО по украински – не де юре, а де факто. Украйна в НАТО, макар и НАТО да не е в Украйна.

...

Да, в някаква степен идеализирам всичко, давам си сметка. Но ако се замислите, ще се убедите, че макар и представената картина от мен да звучи идеализирано, тя е напълно реалистична.

В това аз не се съмнявам. Украйна ще я бъде. 

За Русия на Путин – не съм сигурен. 

Освен ако Путин дотогава не е труп или най-малкото жив труп.

 

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Опитвам се да не гледам напред или назад, опитвам се да продължа нагоре”.

Шарлот Бронте, английска писателка, родена на 21 април преди 208 години 

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си