О Т К Р И Т О   П И С М О

От Сдружение „Достойнство, отговорност, морал“ ДОМ

 

ДО

Г-н Никола Минчев

Председател на 47 НС на Република България

Председателите на ПГ в 47 Народно събрание

Парламентарната комисия по културата и медиите

Парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност

 

Копие:

ДО

Президента на Република България

Главния прокурор на Република България

Председателя на Съвета за електронни медии

Директорите на БНТ и БНР 

 

Г-жи и Г-да народни представители,

Обръщаме се към Вас с дълбоко безпокойство и възмущение от масираната кремълска пропаганда в обществените медии. Под благовидния предлог за даване на трибуна за „алтернативна гледна точка“ във водещи предавания по БНТ и БНР, системно се  канят лица, свързани с обявения със закон за престъпен комунистически режим и неговия репресивен апарат, които водят кампания за оправдаване на действията на престъпния кремълски режим, който нападна една независима държава.  

Трябва ли да припомняме, че именно Вие взехте решение, с което осъждате агресията на РФ срещу Украйна.Трябва ли да припомняме, че тази агресия е осъдена категорично от всички наши съюзници в ЕС и НАТО, както и от ООН. Трябва ли да припомняме, че в навечерието на агресията срещу Украйна, Путин освен че оспори правото на съществуване на Украйна, оспори и нашето право да бъдем част от НАТО като призова за завръщане към състоянието отпреди 1997 г. Трябва ли да припомняме, че от Кремъл сме поставени в списъка на техните противници. Трябва ли да припомняме множеството скандали свързани с шпионажа на руски агенти срещу България.Трябва ли да припомняме, че още преди шест години Министерският съвет излезе с  Доклад за състоянието на националната сигурност на Република България през 2016 г., в който определи Русия като една от основните външнополитически заплахи за България. Ето няколко цитата от  този доклад:

"Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа“

"Към това се добавят и продължаващите конфликти в периферията на Европейския континент и съседните региони, които се превръщат в източници на трайна нестабилност и несигурност"

"Неизпълнението и избирателното прилагане от Русия на фундаментални международни договори в областта на контрола и конвенционалните оръжия, незачитането на териториалната цялост на независими държави, информационната война и масовото използване на хибридни стратегии подкопават доверието и значително затрудняват връщането към диалога и намирането на трайни политически решения, свързани със сигурността в Европа"

От всичко това е ясно, че българските институции са констатирали по безспорен начин, че действията на РФ срещу България са враждебни и в този смисъл всяко действие на български гражданин, който по какъвто и да е начин подпомага тези  враждебни действия против Републиката е престъпление по смисъла на чл.100, ал.2 от Наказателния кодекс: 

„Чл. 100. (1) Български гражданин, който във време на обявена или започната война, постъпи доброволно в редовете на неприятелска войска или въоръжена група или участва във враждебно действие против Републиката, или под каквато и да е форма премине на страната на неприятеля, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.

(2) Същото наказание се налага и на български гражданин, който по какъвто и да е начин подпомага чужда държава или обществена група в чужбина при провеждане на военни или други враждебни действия против Републиката.“

Обръщаме внимание и на обстоятелството, че пропагандирането на антидемократичната идеология на режима в Кремъл и  отричането или грубото омаловажава на извършено престъпление против мира и човечеството, каквото всъщност представлява хуманитарната криза, която агресията на РФ предизвика в Украйна, са престъпления по смисъла на чл. 108 и чл. 419 а от НК: 

„Чл. 108. Който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева.“

„Чл. 419а. (1) Който по какъвто и да е начин оправдава, отрича или грубо омаловажава извършено престъпление против мира и човечеството и с това създаде опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица или групи от хора, обединени по раса, цвят на кожата, религия, произход, национална или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години.“

Г-жи и г-да народни представители,

Във връзка с гореизложеното, настояваме да предприемете съответните действия за прекратяване на всеки опит БНТ и БНР да бъдат употребявани за провеждане на вражеска пропаганда срещу България. Да се дава правото на „гледна точка“  на тези, които директно или индиректно подкрепят един престъпен режим, който убива и арестува заради друга гледна точка, не е проява на свободна и независима журналистика, а на зависимост от този режим. Недопустимо е Народното събрание на РБ да толерира в медиите, които се издържат с парите на българските данъкоплатци, да се провежда кампания, която е в грубо противоречие с  нашите закони, националния ни интерес и с  традиционните ценности на българина – човеколюбие и свободолюбие.  Така ще бъде защитено и името на множеството  добри журналисти и професионалисти, които работят в БНР и БНТ.   

 

София,

Председател на Управителния съвет: Иван Сотиров

13 април 2022 г. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Състоянието на война служи единствено като оправдание за тирания у дома.“

Александър Солженицин, руски писател, роден на 11 декември преди 105 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Наполеон“ - филм за възхода и падението на един амбициозен лидер

 

Ридли Скот здравата се е потрудил върху своя епос и заслужава похвала, която ще му е необходима в неговото по-нататъшно творческо развитие

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.