Две трети от служителите на столичния Музикалния театър са се подписали в подкрепа на постигнатите резултати на театъра през последните седем години по време на управлението на директора на Държавния музикален и балетен център Марияна Арсенова. Близо 200 човека от колектива искат да бъде отменен проведения на 3 ноември тази година конкурс за директор на ДМБЦ- София, заради юридически нередности при подготовката и провеждането му. 

Според резултатите от този конкурс досегашният директор на Музикалния театър - Държавен музикален и балетен център- София - е класиран на трето място и дори под чертата. Подписалите се служителите от театъра издигат доводи в подкрепа на Марияна Арсенова, сред които положителните финансови резултати и пълните салони на театъра. Ето част от аргументите - от отрицателен финансов резултат в размер на 551 000 лева за театъра и опасност от закриване на културния институт през 2015 година при предишния директор - по време на управлението на Марияна Арсенова само за 2019 година театърът е постигнал положителен годишен преходен остатък в размер над 3 милиона лева.

Това извежда театърът в челната тройка на най-успешните национални културни институти. По време на управлението на Марияна Арсенова заплатите на служителите са увеличени 114 процента, а с последното увеличение то е вече 170 процента. Новият съвременен прочит на класически оперетни заглавия и поставянето на големи световни мюзикъли, сред които „Фантомът на операта“, „Цигулар на покрива“, „Булевардът на залеза” са напълнили салоните на Музикалния театър и са привлекли нова и млада публика. Издигнат е престижа на театъра и на международната сцена чрез организирането и провеждането, вече две поредни години, на международния Софийски фестивал на музикалния театър. Многобройните награди и отличия от Министерство на културата, Столична община, Съюза на българските музикални и танцови дейци, получени по време на седемгодишното управление на Марияна Арсенова, затвърждават престижа и мястото на Музикалния театър сред водещите културни институти в страната.

„Винаги имам проблеми с медиите. Особоно когато им казвам, че искам да живея без трите „П“ – политици, преса, папа.“

Карлос Сантана, виртуозен китарист, роден на 20 юли преди 77 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...