В сайта peticiq.com е публикувана петиция, в която се настоява театралите Александър Морфов и Явор Гърдев да бъдат оставени да работят според таланта и съвестта им. Гражданите настояват администраторите на Народния театър "Иван Вазов" да напуснат културната институция, защото са се провалили.

Ето пълния текст:

Моля, всеки, който е съгласен с написаното по-долу да се присъедини към подписката, която ще бъде предадена на 22.02.2023 година на министъра на културата. 

Народният театър е национален културен институт. Народният театър е душата на родината ни. Народният театър е мястото, на което е изписано името на един от нас – Иван Вазов.

Народът на Вазов е тук и сега - всеки един от нас. „Хъшове“, е постановка, която изпълнява завета на Вазов – чрез най-достойния способ (театърът) да се възпроизведе една патриотична мисъл, която да възпламени решителността и самопожертвованието! Тази постановка е емблема и трябва да й осигурим приемственост между поколенията актьори. Да бъде предадена и живота й да бъде продължен, докато ни има и докато има някой, който иска да извика : Да живее България!

Поради нестихващ и приемащ нежелани размери конфликт в Народния театър, считам, че ние - зрителите, имаме право да вземем решение, което да доведем до знанието на министерство на културата и да очакваме да бъдат изпълни основините цели на Закона за закрила и развитие на културата.

Основната страна в този конфликт сме ние - гражданите, защото това е национален институт и е наша обща отговорност, в него да се твори и да бъдат тези, които ние искаме да гледаме и са доказали професионализма си в областта на изкуството. Това не е частна инициатива, а общо дело, което е наша отговорност и нашата дума следва да се чува, когато конфликтът е такъв.

Мина достатъчно време, очевидно администрацията не се справи.

Ние - зрителите следва да бъдем чути, по ясен и категоричен начин.

Творческият продукт на двамата емблематични режисьори (Александър Морфов и Явор Гърдев) е културно достижение, което имаме право да наблюдаваме и колкото е по силите ни да разбираме. Тяхното място е в Народния театър "Иван Вазов". Тези творци са наши съвременници, които заслужават нашето уважение и право да поставят постановките си и да творят в Народния театър. Ние им дължим осигуряване на подходящи условия за творчество, каквито към днешна дата липсват.

Явор Гърдев подаде оставка, а Александър Морфов има риск да бъде отстранен. 

Настояваме да се даде предимство на таланта.

В знак на уважение към изкуството и неговата святост, молим, лицата, които осъществяват административни функции и се оказаха, поради поредица от причини, в епицентъра на конфликта да се оттеглят!

В името на изкуството и неговата святост!

Възникналите казуси между отделните личности могат да се решат по съответния предвиден ред, без това да пречи на нас - зрителите да гледаме постановките, които са създали и ще създават Александър Морфов и Явор Гърдев в Народния театър. Докато могат и искат, ние сме длъжни да им осигурим това право - да създават изкуство и смисъл!

Съжаляваме, а и сме сигурни, че лицата, които ще се оттеглят от Народния театър ще намерят начин да помагат на културата, въпреки така стеклите се обстоятелства. Ние им благодарим за времето, приноса и желанието! 

Избираме да гледаме постановките на Морфов и Гърдев в Народния театър, докато последните искат и могат да създават култура! Ние сме тези, които очакват да се вдигне завесета и да гледаме постановките на А. Морфов и Я. Гърдев. 

Зрител на постановките на Явор Гърдев и Александър Морфов   

ПЕТИЦИЯТА ТУК! МОЛЯ ПОДПИШЕТЕ СЕ!

Коментари  

0 #2 Румен Люцканов 10-02-2023 13:23
Подкрепям петицията.
Цитиране
0 #1 Дими Йовчева 10-02-2023 12:39
подкрепям петицията!
Цитиране
  • ВОЙНАТА

    Ода за Харкив

     "Държава и народ, които имат град като Харкив, никога не могат да бъдат победени" - коментар на Николай Слатински

„Няма фиксиран или постоянен авторитет, а непрекъснат обмен на взаимна, временна, и преди всичко доброволна власт и подчинение“.

Михаил Бакунин, руски мислител и революционер, роден на 30 май преди 209 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Петият вагон“ - равносметка или ново начало

 

През 2022 г. писателят Христо Карастоянов е прегледал, обработил и допълнил своите текстове, конструирайки пъзел, които наистина могат да се разглеждат и като мини романи

Страстната адвокатска защита на един философ

 

Есетата на Октавиан Палер те карат да ги препрочиташ и отново да вникваш и разсъждаваш върху големи теми и образи на световната литература

Фрагменти около една книга на Марин Георгиев

"Марин е от редките участници в софри и говорилни, който усети как изтича времето в бездействие, ако не предприемеш нещо да задържиш хода му" - Георги Мишев за книгата на "Камъчето под езика"