Отворено писмо, в което се настоява да се спрат своеволията  на Таня Карбова - директор на Театрално-музикалния център в Разград , е подкрепено с подписите на целия оркестър и 1076 граждани. 

 

ДО

Г-Н НАЙДЕН ТОДОРОВ

МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА

КОПИЕ: Г- Н СТАНИСЛАВ ПОЧЕКАНСКИ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА МУЗИКАЛНИТЕ И ТАНЦОВИ ДЕЙЦИ

КОПИЕ: Г-Н ДЕНЧО БОЯДЖИЕВ

КМЕТ НА ОБЩИНА РАЗГРАД

РЕДАКЦИЯТА НА ВЕСТНИК ЕКИП 7

 

Уважаеми г-н Тодоров,

Ние музикантите от Разградска филхармония се обръщаме към Вас за съдействие като възможно най-компетентния човек, по повод продължаващите опити на директорката на Театрално-музикалния център (ТМЦ) в Разград – Таня Карбова,  да решава управленските си проблеми за сметка на оркестъра чрез саботиране на  дейността му. Съвсем съзнателно и целенасочено тя го осакатява кадрово за постигане на основната си цел – Разградска филхармония да съществува де юре в правилника на ТМЦ, а фактически да бъде сведена до камерен състав, който да изнася само образователни концерти в детските градини.

Повод за нашето писмо са напускането и освобождаване на колеги заемащи длъжностите първа флейта, първи кларинет, втори фагот, първа валдхорна, втори обой, първи тромбон и освобождаването на цигуларката Галина Коцева – дългогодишен концертмайстор на оркестъра, която въпреки пенсионната си възраст е  в прекрасна физическа и професионална форма. На среща  в Министерството на културата през януари 2023г., както и в свои интервюта, г-жа Карбова заяви, че „когато се наложи да се правят концерти, освободените музиканти и пенсионерите ще бъдат викани на хонорар“  и няма нужда свободните бройки да бъдат попълвани. След като от дирекция „Сценични изкуства“ в Министерство на културата стопираха тази абсурдна идея, г-жа Карбова доказа, че не само не възнамерява да изпълнява обещанията си да заплаща хонорари  при необходимост, но и съзнателно  саботира нашата работа, като принуждава титулярния и гостуващите диригенти да изпълняват симфонични произведения с по един духов инструмент от всяка група.

За да не бъдем голословни Ви информираме, че последните концерти на оркестъра с филмова музика от Джон Уилямс, Ханс  Цимер, Нино Рота, Свиридов, увертюра и арии от Моцарт, Верди, симфония от Шуберт и др., бяха изпълнени със „състав“ – по един дървен духов,  по два медни инструмента, липса на тромбон,  пет първи и втори цигулки, три виоли, две виолончели и контрабас. По време на репетиционния период постоянно се раздават части от партии на отсъстващи инструменти на колеги от други групи, за да може съответното произведение да прозвучи горе - долу близо до оригинала. Тук искаме да вметнем, че госпожа Карбова, на която и липсват познания за спецификата на нашата пряка работа, взима всичките си управленски решения по кадровите въпроси на оркестъра без да се консултира нито с главния диригент, нито с експерти в нашия бранш. 

При абсолютно липсващ  диалог, вече повече от половин година нашият оркестър на практика се самоуправлява, като цялата организаторска работа, която в предишния управленски мандат се вършеше много добре от служители на ТМЦ, в момента се върши само от главния диригент и колежка от оркестъра, изпълняваща длъжността „инспектор”. Резултатите са обнадеждаващи въпреки  антифилхармоничната дейност на директорката –  успяхме да възстановим Международния клавирен конкурс „Димитър Ненов“, имаме регулярни симфонични концерти и започнахме музикално-образователна дейност в Разград и областта,  в началото на април ни предстои да направим симфонични концерти в Търговище ,Попово и Силистра.  Искаме да Ви информираме, че за образователните  концерти ние сами си правим афиши и набавяме помощни материали, които  заплащаме с лични средства.

Г-жа Карбова с всички свои действия показва, че не желае  филхармония „ Д. Ненов” да съществува в състава  на ТМЦ - Разград, до сега тя само освобождава колеги и не е назначила нито един!

Уважаеми г-н Тодоров,

Загрижени за бъдещето на нашия оркестър Ви молим за спешна среща между експерти от дирекцията „Сценични изкуства“, председателят  на СБМТД  и Община Разград, на която да бъдат обсъдени методиката на финансиране на ТМЦ - Разград и г-жа Таня Карбова да изложи концепцията си за развитието на института, защото сме много обезпокоени, че следващата вълна освободени ще бъдат нашия главен диригент Иван Стоянов, който е доказан професионалист и направи много за една година, откакто беше назначен, както и колеги - пенсионери, които заемат възлови места в оркестъра, което ще доведе до фактическата му ликвидация.

С уважение:

Оркестрантите от Разградска филхармония „проф. Димитър Ненов“

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Опитвам се да не гледам напред или назад, опитвам се да продължа нагоре”.

Шарлот Бронте, английска писателка, родена на 21 април преди 208 години 

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си