Отворено писмо, в което се настоява да се спрат своеволията  на Таня Карбова - директор на Театрално-музикалния център в Разград , е подкрепено с подписите на целия оркестър и 1076 граждани. 

 

ДО

Г-Н НАЙДЕН ТОДОРОВ

МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА

КОПИЕ: Г- Н СТАНИСЛАВ ПОЧЕКАНСКИ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА МУЗИКАЛНИТЕ И ТАНЦОВИ ДЕЙЦИ

КОПИЕ: Г-Н ДЕНЧО БОЯДЖИЕВ

КМЕТ НА ОБЩИНА РАЗГРАД

РЕДАКЦИЯТА НА ВЕСТНИК ЕКИП 7

 

Уважаеми г-н Тодоров,

Ние музикантите от Разградска филхармония се обръщаме към Вас за съдействие като възможно най-компетентния човек, по повод продължаващите опити на директорката на Театрално-музикалния център (ТМЦ) в Разград – Таня Карбова,  да решава управленските си проблеми за сметка на оркестъра чрез саботиране на  дейността му. Съвсем съзнателно и целенасочено тя го осакатява кадрово за постигане на основната си цел – Разградска филхармония да съществува де юре в правилника на ТМЦ, а фактически да бъде сведена до камерен състав, който да изнася само образователни концерти в детските градини.

Повод за нашето писмо са напускането и освобождаване на колеги заемащи длъжностите първа флейта, първи кларинет, втори фагот, първа валдхорна, втори обой, първи тромбон и освобождаването на цигуларката Галина Коцева – дългогодишен концертмайстор на оркестъра, която въпреки пенсионната си възраст е  в прекрасна физическа и професионална форма. На среща  в Министерството на културата през януари 2023г., както и в свои интервюта, г-жа Карбова заяви, че „когато се наложи да се правят концерти, освободените музиканти и пенсионерите ще бъдат викани на хонорар“  и няма нужда свободните бройки да бъдат попълвани. След като от дирекция „Сценични изкуства“ в Министерство на културата стопираха тази абсурдна идея, г-жа Карбова доказа, че не само не възнамерява да изпълнява обещанията си да заплаща хонорари  при необходимост, но и съзнателно  саботира нашата работа, като принуждава титулярния и гостуващите диригенти да изпълняват симфонични произведения с по един духов инструмент от всяка група.

За да не бъдем голословни Ви информираме, че последните концерти на оркестъра с филмова музика от Джон Уилямс, Ханс  Цимер, Нино Рота, Свиридов, увертюра и арии от Моцарт, Верди, симфония от Шуберт и др., бяха изпълнени със „състав“ – по един дървен духов,  по два медни инструмента, липса на тромбон,  пет първи и втори цигулки, три виоли, две виолончели и контрабас. По време на репетиционния период постоянно се раздават части от партии на отсъстващи инструменти на колеги от други групи, за да може съответното произведение да прозвучи горе - долу близо до оригинала. Тук искаме да вметнем, че госпожа Карбова, на която и липсват познания за спецификата на нашата пряка работа, взима всичките си управленски решения по кадровите въпроси на оркестъра без да се консултира нито с главния диригент, нито с експерти в нашия бранш. 

При абсолютно липсващ  диалог, вече повече от половин година нашият оркестър на практика се самоуправлява, като цялата организаторска работа, която в предишния управленски мандат се вършеше много добре от служители на ТМЦ, в момента се върши само от главния диригент и колежка от оркестъра, изпълняваща длъжността „инспектор”. Резултатите са обнадеждаващи въпреки  антифилхармоничната дейност на директорката –  успяхме да възстановим Международния клавирен конкурс „Димитър Ненов“, имаме регулярни симфонични концерти и започнахме музикално-образователна дейност в Разград и областта,  в началото на април ни предстои да направим симфонични концерти в Търговище ,Попово и Силистра.  Искаме да Ви информираме, че за образователните  концерти ние сами си правим афиши и набавяме помощни материали, които  заплащаме с лични средства.

Г-жа Карбова с всички свои действия показва, че не желае  филхармония „ Д. Ненов” да съществува в състава  на ТМЦ - Разград, до сега тя само освобождава колеги и не е назначила нито един!

Уважаеми г-н Тодоров,

Загрижени за бъдещето на нашия оркестър Ви молим за спешна среща между експерти от дирекцията „Сценични изкуства“, председателят  на СБМТД  и Община Разград, на която да бъдат обсъдени методиката на финансиране на ТМЦ - Разград и г-жа Таня Карбова да изложи концепцията си за развитието на института, защото сме много обезпокоени, че следващата вълна освободени ще бъдат нашия главен диригент Иван Стоянов, който е доказан професионалист и направи много за една година, откакто беше назначен, както и колеги - пенсионери, които заемат възлови места в оркестъра, което ще доведе до фактическата му ликвидация.

С уважение:

Оркестрантите от Разградска филхармония „проф. Димитър Ненов“

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ВОЙНАТА

    Ода за Харкив

     "Държава и народ, които имат град като Харкив, никога не могат да бъдат победени" - коментар на Николай Слатински

„Няма фиксиран или постоянен авторитет, а непрекъснат обмен на взаимна, временна, и преди всичко доброволна власт и подчинение“.

Михаил Бакунин, руски мислител и революционер, роден на 30 май преди 209 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Петият вагон“ - равносметка или ново начало

 

През 2022 г. писателят Христо Карастоянов е прегледал, обработил и допълнил своите текстове, конструирайки пъзел, които наистина могат да се разглеждат и като мини романи

Страстната адвокатска защита на един философ

 

Есетата на Октавиан Палер те карат да ги препрочиташ и отново да вникваш и разсъждаваш върху големи теми и образи на световната литература

Фрагменти около една книга на Марин Георгиев

"Марин е от редките участници в софри и говорилни, който усети как изтича времето в бездействие, ако не предприемеш нещо да задържиш хода му" - Георги Мишев за книгата на "Камъчето под езика"