ЛИЛИЯ РЖЕУТСКАЯ, DW

Да не се използват културни продукти на руски език на територията на Киев - такъв мораториум наложи тамошният градски съвет. Депутатите в столицата аргументират решението си с "необходимостта да се защити украинското информационно пространство от хибридното влияние на Руската федерация". "Руският език - езикът на страната агресор няма място в нашата столица", казва Вадим Василчук, шеф на Комисията за младежта, образованието, науката и спорта в градския съвет. Той пояснява, че под забрана попадат книгите, музиката, театралните представления, концертите и културно-просветните услуги.

 

Забраната е по-скоро морален фактор

Гражданското движение "Видсич" издигна подобна инициатива още през 2014-а година. Тогава настояването беше да се забрани всичко руско в Украйна: руските стоки, киното, музиката и т.н. "Забраната на рускоезичните културни продукти е необходима мярка. Тя ще улесни активистите, които се борят за бойкот на всичко руско", коментира Екатерина Чипура от "Видсич".

Тя обаче добавя, че мораториумът, обявен от Градския съвет, не върши работа, защото санкции за нарушенията няма. "Той е по-скоро морален фактор, даващ кураж на хората, които не искат да търпят руска музика на улицата или в театъра, например", казва Чипура.

Вълната от забрани на руските културни продукти се надигна през септември 2019-а година. Такава забрана беше въведена най-напред на територията на Лвов и Лвовска област. После я подеха политиците в Тернопол, Житомир и Волин.

 

Решения, които са противоконституционни

Взимането на подобни решения обаче противоречи на Конституцията, казва правозащитникът Владимир Яворски от Центъра за граждански свободи.

"Това са незаконни мерки, които нямат правни последствия. Местните власти просто нямат право да регулират тези въпроси и да налагат подобни забрани, просто защото те са дискриминационни", казва правозащитникът в интервю за ДВ.

Яворски добавя, че незаконността на подобни решения вече е потвърдена от съда. Ако някой наруши забраната, няма да понесе никаква отговорност.

"Това са чисто политически ходове. Подобна забрана може да се наложи само със закон - само при това положение тя ще бъде обвързваща и ще има наказания за нарушителите".

Преди година Върховната рада забрани да се пускат на обществени места песни на руски изпълнители. Но и тази забрана не е пълна: тя не се отнася до онези руски изпълнители, които осъждат войната на Русия срещу Украйна. А украинският президент Володимир Зеленски наскоро подписа Закона за забрана на вноса и разпространението на руски книги, приет от парламента миналата година.

В Украйна неведнъж са избухвали скандали заради пеене на руски на обществени места. Един 17-годишен младеж, който свирел на китара и пеел руска песен на улицата в Одеса, влезе в конфликт с украинска депутатка. Тя му направила забележка, а тийнейджърът я напсувал - за което след това му се наложило да се извинява. А в Киевска област изгонили от едно кафене младо момиче, което протестирало срещу руска песен на изпълнител, осъждащ войната срещу Украйна.

 

"Да не се действа по примера на агресора"

Евгения Белорусец, украинска художничка, преводачка и писателка, която пише на украински, руски и немски, също смята, че подобни забрани на всичко руско са дискриминационна практика, пораждаща конфликти. "Тези забрани са свързани с мита, че украинската култура е уязвима и затова трябва да дискриминира други култури и техните прояви. Украинската култура знае какво означава дискриминация, така че преодоляването на тази травма по никакъв начин не бива става чрез причиняването на подобна болка другиму", казва Белорусец. Тя призовава да не се действа по примера на агресора и агресивните намерения на Русия да не се проектират върху сложната и многопластова културна ситуация в Украйна.

Белорусец предупреждава, че подобни забрани само внасят разлом в украинското общество. "В Украйна става все по-трудно да се говори по въпроса, защото веднага ти лепват вражески етикет", казва писателката. Според нея бъдещето на демократична Украйна е в това, че всички имат права и сложно минало. "Истинското предизвикателство е да позволим на различните възгледи са съществуват вътре в обществото", обобщава тя.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Състоянието на война служи единствено като оправдание за тирания у дома.“

Александър Солженицин, руски писател, роден на 11 декември преди 105 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Наполеон“ - филм за възхода и падението на един амбициозен лидер

 

Ридли Скот здравата се е потрудил върху своя епос и заслужава похвала, която ще му е необходима в неговото по-нататъшно творческо развитие

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.