МИХАЙЛИНА ПАВЛОВА, БНР

Миналата година в Киев бе представен документалният филм-разследване "Деца за Путин". Разследването е дело на електронното издание "The Kyiv Indеpendent" и по-конкретно на журналистката Олеся Бида и на режисьора Виталий Гавура.

"The Kyiv Indеpendent" е независимо журналистическо издание, което се издържа с даренията на своите читатели. Журналистите поддържат сайт, правят подкаст, излъчват видеоматериали. Изданието предоставя на своите читатели актуална информация за ежедневието на Украйна. През март тази година бе създаден разследващ екип на военните престъпления в страната. Олеся Бида и двама нейни колеги журналисти са част от него.

Преди няколко седмици екипът за разследване на военни престъпления от "The Kyiv Indipendent" спечели национален конкурс за разследваща журналистика за филма, разказващ за депортацията на деца от Мариупол. Екипът решава да предостави паричната равностойност на наградата на Украинската мрежа за правата на децата. От началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна организацията успява да върне у дома 135 украински деца от окупираните територии и Русия.

Олеся Бида отново бе гост на "Мрежата":

Системността на войната

"Руските военни продължават да ни атакуват от средата на декември. На 29 декември десетки, да не кажа стотици хора, загубиха домовете си, загубиха живота си, пострадаха. Сега има много хора в болниците. Атакувани бяха големите градове – Киев, Харков, Лвов, но продължават атаките и над Херсон, където ежедневно гинат хора. Буквално преди нашия разговор поднових информацията си за това колко са пострадалите. В Харков за 2 януари са 60 души, в Киев на 2 януари са пострадали повече от 50 души, а на 29 декември са загинали повече от 30 души. В Лвов на 29 декември има 30 пострадали и от взривната вълна, има и повредени жилищни сгради. Знаете ли, че точно преди Нова година започнаха да се появяват информации в медиите, особено в чужбина, че уж Путин бил готов за преговори. За какви преговори може да става дума, след като всеки ден се напада Украйна? 

Не знам каква е целта на Путин, но това е една системност, която продължава вече две години и нищо не се променя. Вече наближаваме втората годишнина от избухването на пълномащабната война и ние виждаме системни убийства на цивилни граждани, изтезания на хора, депортацията на деца продължава към Русия. Т.е. глобалната му цел остава непроменена – той води война против нашата страна и унищожава цивилното население на Украйна. Не сме изморени, не сме обезверени. Останали сме. Живеем в Украйна. Много мъже се присъединяват към въоръжените сили. Това не са само мои думи, а мисли на хората от моето обкръжение, числата, рейтингите го доказват, че украинците вярват в победата."

 

Проектът "Деца за Путин“

"Ние излъчихме този филм - разследване през юли м.г. и след това аз имах няколко международни презентации в чужбина. Представихме откъс от филма на заседанието на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа през есента. Сега мога да кажа, че имаше полза от този филм, защото има върнати деца от групата, за която правихме разследването. Буквално преди 3 дни бе върнат вече 19-годишният Александър. По времето, когато той беше депортиран, беше все още дете – на 17 години. Преди около месец се върна и Богдан, който е правил няколко пъти опити да избяга от Русия, обръщал се е и към президента и ясно е заявявал позицията си, че иска да се върне  в Украйна. 

Ние предадохме всички материали от нашето разследване на главния прокурор на Украйна. Предадохме ги и на международните организации, които се обръщаха към нас. Знаем, че в момента текат преговори, разбира се, неофициални, между Русия и Украйна за връщането на още три деца и Русия признава това. Светлана Майборода, една от  украинските колаборационисти с руския режим, която е причастна към депортацията на децата, сега подлежи на разследване. 

Наскоро спечелихме национален конкурс за журналистически разследвания. Получихме парична награда за филма и целият ни екип реши да дарим тези пари за децата, които се завръщат от депортация. Защото тези деца също имат нужда от подкрепа, често пъти подкрепата от страна на Украйна е недостатъчна. Те понякога се връщат просто на празно място. Защото трябва да разбираме, че това бяха деца от уязвима среда и ние трябва да ги подкрепяме. 

Въпреки че в момента не работим активно по събиране на нови материали за депортация на украински деца, ние активно следим ситуацията за влиянието на нашия филм и непрестанно информираме. Скоро ни предстои да заминем за САЩ, където ще представим филма и ще проведем дискусии в няколко града и където също ни предстои работа."

 

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Животът е скандали, мъка, разочарование, любов и саможертва, златни залези и черни бури.“

Лорънс Оливие, роден на 22 май преди 117 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.