ДО БОЙКО БОРИСОВ, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

КОПИЕ ДО: ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ, МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

КОПИЕ ДО: ВЕЖДИ РАШИДОВ, МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА

КОПИЕ ДО: ПЛАМЕН ДИМИТРОВ, ПРЕЗИДЕНТ НА КНСБ

КОПИЕ ДО: ДИМИТЪР МАНОЛОВ, ПРЕЗИДЕНТ НА КТ „ПОДКРЕПА”

КОПИЕ ДО: проф. дфн БОРЯНА ХРИСТОВА, ДИРЕКТОР НА НАЦ. БИБЛИОТЕКА „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”

Уважаеми госпожи и господа,

На 1 ноември България чества Деня на народните будители – просветители и книжовници. Ние, работещите в Националната библиотека на Република България, сме горди да сме част от тях.

Днес обаче се чувстваме унизени!

Близо една четвърт от специалистите в този храм на българската духовност получават минималната за страната работна заплата – към момента 380 лева.

Един пример: Дългогодишен експерт в Националната библиотека, с висше образование и задължително владеене на чужд език, получава точно... 479 лева основна заплата!!!

Крайно унизително и срамно е, че трудът на специалисти – в повечето случаи единствени в България с високия си професионализъм – е почти приравнен с минималното заплащане на неквалифицирания труд!

Ето защо настояваме средната основна заплата в Националната библиотека, която е 489 лева, да достигне нивото на средната работна заплата за София!

Настояваме за конкретни решения от Ваша страна: да се предвидят в бюджета за 2016 г. средства за увеличаване на трудовите ни възнаграждения.

В противен случай на 10 декември 2015 г. – празника на Националната библиотека на Република България – ще обявим началото на протестни действия.

Текстът на писмото е приет единодушно от Общото събрание на Синдикалните организации към Федерация „Култура” – КНСБ и КТ „Подкрепа” в Националната библиотека.

Очакваме навременния Ви отговор.

Марияна Максимова, председател на СО на КНСБ, Иван Добромиров, председател на СС на КТ „Подкрепа”

• В ПАМЕТ

Сбогуване с Алек Попов

АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

• Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"

• ПОЗИЦИЯ

Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

• НЕЗАБРАВИМАТА

Невена Коканова, която европеизира българското кино

Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение

• КЛАСИКА

30-те най-добри книги според французите

Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

• ПРИЗНАНИЕ

Похвално слово за Кирил Кадийски

От столицата на поезията Париж.

• „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
  • ИНТЕРВЮ

"Россия - като чудовището на Франкещайн..."

"Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

Само жените и лекарите знаят колко необходима на мъжете е лъжата.

Анатол Франс, френски писател, роден на 16 април преди 180 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска