ЕЛИЦА СИМЕОНОВА, "Свободна Европа"

„Залпова атака“ от „недопустими обиди и откровени лъжи“. Така Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) определи публикациите в няколко медии, издавани от депутата от ДПС Делян Пеевски по адрес на журналистката от Стара Загора Венелина Попова. Тя става обект на очерняща кампания докато работи по разследване за собствеността на дружествата, през които в последните седмици Пеевски извършва дарения на различни болници в страната.

Една и съща неподписана публикация със заглавие „Олигарсите тормозят лекари, за да атакуват дарителите и Делян Пеевски“ излезе в края на миналата седмица в няколко вестника на депутата – „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“. В публикацията обект на обиди е не само журналистката, но и изданията, за които работи. Попова е наречена „пропагандатор“ и пише, че тя пречи на лекарите да работят и ги „тормози“, като изпраща на болници въпроси, свързани с даренията на Пеевски.

Венелина Попова е дългогодишен кореспондент на БНР в Стара Загора. Сега пише за сайтовете „Тоест“ и „За истината“. Една от последните ѝ публикации е свързана с даренията на Пеевски, който според собствените му медии е сред най-големите дарители на институциите в борбата им с разпространението на коронавируса.

"Кой дарява от името на Пеевски"

На 15 април в сайта „За истината“ е публикуван неин текст със заглавие „Кой дарява от името на Пеевски“. Повод за него е обявено дарение от депутата от 1000 бързи теста за коронавирус за жителите на село Паничерево, което беше поставено под карантина след като пациент с COVID-19 напусна болницата в Стара Загора и отиде там.

Именно след тази публикация идва реакцията на изданията на Делян Пеевски, каза Венелина Попова пред Свободна Европа. В статията й се описва пътят на дарението, което е доставено в рамките на часове с посредничеството на депутата от ДПС от Стара Загора Халил Летифов и занесено на кмета на община Гурково, в която се намира село Паничерево. Посочва се също, че не е ясно дали даренията на депутата Пеевски са лични негови средства или идват от негови фирми. Пред Попова кметът на Гурково не отрича, че дарението е от фирма, но отказва да уточни коя.

„Проблемът е, че това, което се представя като лично дарение на депутата Пеевски, всъщност идва от фирма. Освен това с дарението са ангажирани депутат и кмет, което поставя допълнителни въпроси“, казва журналистката. Затова и тя продължава да работи по темата и предстои да публикува нова статия.

"Кампания за превантивно очерняне"

АЕЖ свързва публикациите в изданията на Пеевски с предстоящата статия: „Атаката, предприета от медиите му, може да бъде оценена единствено като кампания за превантивно очерняне на Попова.“ Според организацията „подобни кампании превръщат журналистиката в инструмент за публичен линч срещу критичното и опозиционно говорене в страната и машина за репресии (засега само вербални) срещу всеки, който дръзва да наруши комфорта на порочно консумираната власт“.

Попова научава от свой колега, че се е превърнала в мишена на медии на Пеевски: „Аз нямаше и да разбера за тези публикации, защото не чета изданията на Пеевски, но колегата Спас Спасов, издател на сайта „За истината“, ми каза и така разбрах. Не съм и мислила да реагирам, тъй като позицията, изразена от тях, не може да ме обиди.“ Уточнява, че все още не е мислила дали да търси правата си по съдебен път.

„Статията в „Телеграф“ не съм я чела, защото трябваше да отида да купя вестника, а пък аз не си направих този труд, но разбрах от колегата, че един и същи материал е препечатан в „Монитор“. Там го прочетох. Стана ми смешно, честно казано“, каза още Попова. Тя обясни, че не приема тези публикации като удар от журналистите в изданието. „Статиите са редакционни, те не са подписани. Приемам ги като позиция на издателя.“

Свободна Европа изпрати въпроси до „Телеграф медиа“. До този момент реакция не е получена.

ВЕНЕЛИНА ПОПОВА работи като журналист от 1990 г. Тогава започва работа в БНР – Стара Загора. Минава през всички позиции – репортер, водещ, главен редактор, за кратко и директор. От 2001 г. до 2018 г., когато се пенсионира, работи в „Хоризонт“ като кореспондент за Стара Загора. След това работи на свободна практика и пише за медиите „Тоест“, „За истината“ и „Дневник“. Носител е на журналистическата награда „Паница“, основана от журналиста и филантроп Дими Паница.

-------

Ето и текста на ВЕНЕЛИНА ПОПОВА, пуликуван на 15 април, който предизвика гнева на "Телеграф" и "Монитор", собственост на Делян Пеевски:

Със заповед на здравния министър в България се създава втора „червена зона“ във връзка с пандемията от Covid-19. След Банско, от 20 часа тази вечер полицията и жандармерията блокират достъпа до Гурковското с. Паничерево в Старозагорска област, а жителите му остават в дълга изолация и масова карантина.

Поводът за тази крайна мярка беше бягството от Инфекциозното отделение на Университетската болница в Стара Загора на 58 годишния Иван Михайлов, настанен там с положителна проба за коронавирус. Часове по-късно полицията го откри в собствения му дом в Паничерево, откъдето беше върнат с линейка в здравното заведение, заловен беше и шофьорът на таксито, откарал беглеца до дома му.

Старозагорска област е сред регионите с най-много заразени от вируса. От всичките 23 регистрирани случаи, шест са в Паничерево. Здравните власти обявиха, че ще бъдат направени тестове на всички в селото. Сред първите шейсет ще бъдат семейството и останалите контактни лица на заразения в ромската махала. Кметът Атанас Граматиков обясни, че по постоянен адрес жителите на селото са 2002, над 70 процента са от ромски произход, а близо 700 души от тях работят в чужбина. За Великденските празници очаквали да се завърнат мнозина от Германия, Нидерландия, Великобритания и Гърция, но в тази ситуация те няма да могат да посрещнат Възкресение Христово със своите семейства. „След тези празници по традиция започват и сватбите“, разказва кметът, но сега сватбени тържества няма да има.

Според непотвърдена информация заразата се разнесла след футболен мач на селския стадион, в който участвали и общински съветници от Гурково.

Кметът на Паничерево коментира пред „За истината“, че този слух има само една цел и тя е да бъде компрометирана местната власт. Според Граматиков, за да се ограничи разпространението на вируса в ромската махала са прекратени и службите на Християнската църква Сион, която регистрира първите си дъщерни църкви в средата на 90-те години на миналия век тъкмо в Старозагорска област.

Защо се стигна дотук?

И каква е причината заразеният мъж от Паничерево да избяга от болницата и да постави в риск здравето на семейството си и на своите съселяни ще доказва разследването.

Пред най-близките си болният от диабет и лишен от слух мъж, който е и хипертоник, споделил, че си тръгнал от Инфекциозното отделение, защото не го лекували, а само му поставяли инсулин, което той можел да прави и сам в домашни условия.

Водеща новина за много медии стана дарението, направено от депутата Делян Пеевски (ДПС)

на община Гурково под формата на 1000 бързи теста за Covid-19. Съвсем нормално е човек да си зададе въпроса как е успял да реагира така светкавично, за да купи дефицитните тестове? И как успя да направи това за една нощ заедно с доставката им до селото чрез старозагорския депутат от ДПС Халил Летифов?

Вторият, но не по-малко важен въпрос, е свързан принципно с тъй наречените дарителските жестове на Делян Пеевски – депутатът, който не стъпва в Народното събрание, но получава заплата и неясно по какви причини ползва охрана от НСО, каквато се полага само на лица, заемащи най-високите и отговорни позиции в държавната йерархия. Според информация в медии, близки до бизнесмена-политик, в началото на април той е оглавил списъка на най-големите дарители в България в кампанията за подпомагане на държавата и болниците в борбата им с Covid-19.

Според официално разпространяваната информация дарените досега средства от Делян Пеевски, са достигнали 3 млн. лв, но за гражданите остава неясен произходът на тези пари.

Не чухме нито веднъж дали те са от личните спестяванията на депутата, които могат да бъдат проследени от неговата годишна данъчна декларация на физическо лице. Ако не са, тогава какъв е произходът на тези средства? И ако даренията са направени от юридически лица, защо не се споменава тяхното име, а само това на Пеевски?

В декларациите за истинските собственици по Закона за мерките срещу изпирането на пари, сред компаниите, които от години се свързват с Пеевски, неговото име не се появява никъде, макар да няма никакви съмнения

кой е истинският собственик на активите им.

Тук е мястото да се каже, че за целите на данъчното облагане с корпоративен данък се признават разходите за дарения до определен ограничителен праг, посочен в Закона за корпоративното подоходно облагане и при условие, че дарителят – данъчно задълженото лице е приключил календарната година със счетоводна печалба или с положителен счетоводен финансов резултат. Без да е ясен произходът на парите, които се даряват и без съответните проверки от НАП, възникват логични съмнения за прикриване на оборотни средства с цел да се намалят дължимите данъци към държавната хазна.

При стотиците милиони левове задължения, които имат фирмите, свързвани с Пеевски към различни банки, как тези компании реализират печалба и стават мощни дарители би трябвало да провери прокуратурата, ама надали.

Кметът на община Гурково отказа да назове пред „За истината“ името на фирмата, издала документите за дарението на тестовете за село Паничерево с мотива, че няма съгласието на „дарителя“ Делян Пеевски. Странно! И още по-странно е могат ли здравните власти да позволят използването на тестове, доставени не с държавна поръчка?

„Никоя страна не може да се развива, ако гражданите й не са образовани.“

Нелсън Мандела, южноафрикански политик и борец за мир, роден на 18 юли преди 106 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...