ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ, ПЕН- България

Стара истина, която у нас се повтаря от десетилетия. Особено през последното, когато „партията- държава” пое властта. Това пролича до голяма степен и в столицата, която поглъща огромния дял от средствата за строителна и ремонта дейност в България, за сметка на много западащи региони, особено тези в нещастната и ощетена от ГЕРБ  Североизточна България.

На 23 ноември 2009 година Йорданка Фандъкова - първата жена кмет в историята на столицата, положи клетва. Ето какво каза тях тогава: "За мен София е кауза - над 1,5 млн. дyши да живеят в един чист и подреден град...”

Сега пренаселената ни столица е вече над два милиона (с един милион замърсяващи въздуха автомобили!). Оказа се, че именно тя, първата жена кмет е засега, е и най- дълго управлявалият  градоначалник. Тя вече 11 години и 5 месеца е на този висок и толкова важен пост. Докато инж. Иван Иванов, другият най- дълго управлявал кмет е „царувал” по- малко – 10 години, 3 месеца и 15 дни  (от 25 май 1934 до 9 септември 1944 г.), когато е бил изгонен от комунистите. Но в историята на  София и България тези 10 години ще се нарекат „златните години на столицата ни” (така историците определят и 10-те години на прочутия русенски кмет- градител инженер Кирил Старцев).  Училият в Мюнхен инженер Иван Иванов е наистина, невероятна, мащабна личност. Трудно е да се изброят всички негови дела: нововъведенията във водоснабдяването и канализацията, павирането, озеленяването, парковото строителство, чистотата, началото на градския автобусен и тролейбусен транспорт, строежа на главната част на Университета /Ректората, БНБ, сградата на Столичната община, Градската библиотека, Музикалния театър, Зала „България”, Съдебната палата и една прекрасна придобивка по негов личен проект – уникалният водопровод, заради който го приемат за член-кореспондент на БАН!

През 11-те години на настоящата кметица се построиха немалко неща, но със страшно много пари, наши и европейски заеми при това доста некачествено. Да не говорим за „комисионните” , за „ремонтите на ремонтите” или на новопостроеното. Няма да ги споменавам, писа се доста за тях. Ще се спра само на няколко абсурдни разхищения и нелепи решения.

Ще започна с едно от последните:

- Къщата на Димитър Димов, великия, достоен за Нобел, български писател, на улицата, носеща неговото име, беше съборена, въпреки протестите на обществото. Вече са изсечени и дърветата в двора, като е получено разрешение за това. "Инвеститорът има подавали жалби и почти цялата строителна документация е минала през съда виза, разрешително за строеж. Също така имат разрешение и от Института за паметници на културата. Разрешителното за строеж е от 2018 г.", обясниха пред Столица. bg от район Лозенец. Къщата на Димов вече е оградена с метални пана и е поставена табела от инвеститора. От нея става ясно, че се продават на зелено апартаменти в новата сграда. Цената на 3-стаен апартамент е с лудата цена от 206 000 евро. И това стана около дните, когато отбелязваме 55 години от кончината на автора на „Тютюн”!.. Да съборените или изоставени сгради,  част от тях с историческа и културна стойност, са не едва или две при това „успешно” управление на миловидната кметица от ГЕРБ.

- Вече дори Царският дворец (Картинната галерия и Етнографския музей), този исторически символ на Третата българска държава се руши!

- И ще завърша с бегъл преглед на основните:

- Прословутият ремонт на „Граф Игнатиев”  с „колчетата- убийци”... От грозно, по- грозно. Ремонт за десетки милиони и... басейн след първия проливен дъжд. Да, непрекъснати ремонти, също като на бойковите магистрали, най- скъпите и лошите дори на Балканите.

- Плочките и „колчетата- убийци” на пл.”Славейков” с унищожения книжен пазар и ремонта на ремонта,

- Какво да кажем за бул. „Витоша,” алея „Яворов”, Докторската градина, Ларгото пред Партийния дом?

- А за десетките изоставен стари и красиви сгради, паметници на културата? Някои от тях вече си отидоха, други като Царските конюшни са на път. В трагично състояние е и символът на третата българска държава, Дворецът. Тук вина имат още и неадекватните  културни министри Рашидов и Банов и тяхното протеже, директорката на Националната художествена галерия, рускинята Яра Бубнова.

- За многократното павиране на „Дондуков”, за преасфалтирането на бул. „Цариградското шосе”

- Да не говорим за повечето от кварталите, същински гета, без добър транспорт, нормални улици и тротоари, осветление, без озеленяване, прекалено застроени, зле поддържани, въпреки високите данъци и такси.... Абсурдно е, че през 21 век в европейска столица има квартали без канализация!

- А разхищенията са огромни. Една  улична пейка за 1290 лева!...клетка за 1 маймуна в Зоологическата градина – 32 000 лева, за 50 маймуни – общо 1 600 000 лв.

И накрая, един рекорд за Книгата на Гинес: 

- Г-жа Йорданка Фандъкова е платила, разбира се, не от джоба си,  286 412 лв. с ДДС за тоалетната на входа на градината на НДК, поставена през 2015 г. и започнала да работи през 2016 г. Според договора тоалетната е трябвало да бъде с големина 11 кв. м., но от неправителствената организация "Спаси София" изчислиха, че на практика тя е 8 кв. м. "Така 1 кв. м. от тази  уникална  тоалетна излиза „само” 17 600 евро на квадратен метър. На много места в страната това е цената на цял едностаен апартамент!  Да, дори в прескъпия район на столичния  НДК има апартаменти, които се продават на много по-ниски цени от въпросната тоалетна. В нея няма нищо толкова високотехнологично, което да оправдава тази  невероятна, луда цена"... „

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

"Когато искаш да намериш жест, когато търсиш как да играеш на сцената, трябва само едно - да се вслушаш в музиката. Композиторът вече се е погрижил за това."

Мария Калас, оперна дива, родена на 2 декември преди 100 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Наполеон“ - филм за възхода и падението на един амбициозен лидер

 

Ридли Скот здравата се е потрудил върху своя епос и заслужава похвала, която ще му е необходима в неговото по-нататъшно творческо развитие

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.