НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ, nslatinski.org

Чух от путинофили абсурдната теза - когато Украйна мобилизирала своите мъже никой не надигал глас, а като направила това Русия - се вдигнал такъв шум!

Тезата е абсурдна и напарво тъпа.

Украйна мобилизира своите мъже, за да брани независимостта си, свободата си, териториалната си цялост и своето съществуване.

Русия мобилизира своите мъже за да води нагла, агресивна, цинична и престъпна война.

Но чух от путинофоби също абсурдна теза - мъжете в Русия бягали в чужбина, къде били тяхното величие и великоруска гордост!

Тезета е абсурдна и донякъде жестоко несправедлива.

Русия води нагла, агресивна, цинична и престъпна война. Разбира се, че нормалните мъже няма да искат да участват в нея и да гинат за идиотията на бункерския Цар Плъх, заради бесовете на този Злодей.

Какво могат да сторят мъжете, освен да напуснат страната? Да се оставят в лапите на кагебистките безмозъчни репресивни сили?

Вие какво бихте посъветвали вашия син или внук ако някога, да кажем, Израждане иска да го прати на нагла, агресивна, цинична и престъпна война? Естествено, че ще му кажете - бягай сине и се спасявай!

Да, знам, ще кажете - вместо да бягат, мъжете да протестират! Не е нито лесно, нито леко това. Братът на мой приятел е протестирал преди няколко години и сега бъбреците го болят от побоите, половин човек е. А какво е видял не е за вярване и описване!

Защото руските затвори са страшни, мизерни, средновековни и пълни с плъхове и друга гризаческа паплач. Защото в тях не лекуват болните, а ги оставят да гният. Защото там храната е ужасна, често с гнусни бели червеи. Защото в затворите и следствените изолатори урките, криминалните престъпници играят с властта както по сталинско време и бият, насилват, изнасилват и убиват иначемислещите по поръчка на властта.

Не говерете за Русия абстрактно, от дивана в хола. Това е психически увредена и физически непълноценна държава с чудовищни състояния в нейните неосветени дворове. Това е държава, която живее едновременно в 21 и в 12 век.

Да, за мен истински мъжкото поведение на руснаците е да се протестира. Но отчитам реалностите, отчитам промитите мозъци на мужиците, алкохолизираното обществено съзнание, великоруските фантасмагории, както и жестоките страдания, които е преживял народът (народите) в Русия. Октомврийският кървав преврат, братоубийствената гражданска война, унищожаването под нож на НЕП-а, зловещата колективизация, чудовищният гладомор, сталинските кошмарни репресии, адът на концентрационните лагери, колосалните навярно 40 милиона загинали през Войната, свирепостта на психушките.

Трудно може да се намери по-изстрадал народ от руския, по-увреждан и увреден народ от него в резултат на всичките тези зловещини. Затова в своето съзнание рускиятнарод има болни сиви зони на безпросветност, тъмни петна на анормалност, бездни на непомерна горест.

Приемете - бягството на мъжете от страната Е позиция, то Е отговор, то Е решение, то Е присъда над режима.

Преди да му се присмеете на това бягство, постарайте се да го разберете и да осъзнаете цялата екзистенциална драма на бягащите. Зарязали жени и деца, майки и бащи, любими развлечения и места, обичаен и подреден живот. Всичко за тях е рухнало и не се знае дали рухването е поправимо и какво ги чака в близко и не толкова близко бъдеще...

За всичко се плаща! За всяко безумие на властниците плащат обикновените хора. Вижте филмите от 30-те години в Германия.

Милиони фанатично екзалтирани германци приветстват своя фюрер и припадат от възторг в краката му.

Само след няколко години половината от тези милиони - мъжете, биват избивани като кучета из руските степи и в Сталинград, умират от глад и безчовечно отношение в руските концлагери.

Само след още няколко години другата половина от тези милиони - жените, биват зверски, садистично, животински и безпощадно изнасилвани и то многократно, от части на Червената армия при нахлуването й в Германия.

Бягството на руските мъже в чужбина е също плащане на цената за всичко до войната срещу Украйна и за войната срещу Украйна.

Да, това е така. И все пак не се присмивайте на бягащите! Не се знае дали някой ден и ние няма да сме бягащи.

Нищо не се знае. По-точно, както казват в Перник - не се знае знае ли се...

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

"Когато искаш да намериш жест, когато търсиш как да играеш на сцената, трябва само едно - да се вслушаш в музиката. Композиторът вече се е погрижил за това."

Мария Калас, оперна дива, родена на 2 декември преди 100 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Наполеон“ - филм за възхода и падението на един амбициозен лидер

 

Ридли Скот здравата се е потрудил върху своя епос и заслужава похвала, която ще му е необходима в неговото по-нататъшно творческо развитие

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.