Фондацията на известния американски актьор Джордж Клуни планира да поиска издаването на тайни заповеди за арест на руски пропагандисти в Европа. Това стана ясно от изявление на Анна Нейстат, директор по правните въпроси на проекта Docket.

Според Нейстат фондацията иска да се потърси отговорност на журналистите, които водят откритата военна пропаганда. "Заповед за ареста ще се издава от прокурор и тъй като всяка европейска страна е член на Европол, това се превръща в заповед на ниво Европол", заяви Нейстат по радиостанцията „Гласът на Америка“. "В резултат на това журналистите могат да бъдат арестувани на територията на всяка европейска страна, след което да бъдат екстрадирани в държава, която разследва наказателно дело срещу тях", обясни тя.

Фондацията на Клуни все още не е отправила официални искания за заповеди от такъв характер, а също така и не разкрива имената на руските журналисти, които могат да станат тяхна мишена.

„Нарочно няма да ги наричам поименно, защото искаме от прокурорите да издадат запечатани заповеди за арест. Това означава, че за разлика от заповедите на Международния наказателен съд (МНС), които директно посочват имената на заподозрените, ние искаме затворени заповеди, така че имената да не се разкриват. И това е важно, защото ние не искаме тези хора да знаят за такава заповед, напротив, искаме те да пътуват до други страни и да бъдат арестувани там, казва Анна Нейстат.

Фондацията на Клуни обмисля също да поиска от Международния наказателен съд (МНС) да преследва руски пропагандисти и за „подстрекаване към геноцид“. Както уточнява Анна Нейстат обаче, този процес ще бъде юридически сложен, тъй като ще се изискват доказателства за извършено престъпление.

Не закъсняха и реакциите от Русия - страната нападнала Украйна:  

"Не е тайна, че русофобията на Запад се плаща добре. А тези двама пиари явно са готови да правят пари от всичко. Ето защо те решиха да организират съдебно сафари срещу руските журналисти", казва Захарова - говорител на МВнР на Русия.

"Един посредствен актьор на име Джордж Клуни реши да използва фондацията си, за да проследи и преследва руски журналисти по света. Всички усилия обаче ще бъдат напразни: нашите професионални журналисти ще го намерят първи. Това са много внимателни и висококвалифицирани хора. И те ще говорят с него "от здрач до зори" , казва Дмитрий Медведев от Съвета за сигурност.

Източник: daniivanov.blogspot.com

„Винаги имам проблеми с медиите. Особоно когато им казвам, че искам да живея без трите „П“ – политици, преса, папа.“

Карлос Сантана, виртуозен китарист, роден на 20 юли преди 77 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...