Личности от всички среди на българския обществен живот се обявиха за запазване на идентичността на българското културно-историческо наследство и се противопоставят на действията на Народното събрание и Министерството на културата. Гражданите виждат в опитите за приемане на тези поправки и безхаберието на Министерството на културата задкулисен план да се закрие Националният институт за недвижимо културно наследство и с това да разкрие нова „пазарна” ниша за недосегаемите и „успелите”. Затова те търсят международна помощ от Европейската комисия, всички посланици на европейски държави в България и поредица уважавани международни институти с културна насоченост:

UNESCO Culture Sector, ICCROM: The International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property, ICOMOS: International Council on Monuments and Sites, ICOM: The International Council of Museums, NWHF Nordic World Heritage Foundation, German World Heritage Foundation, OWHC: The Organization of World Heritage Cities. 

Ето какво гласи декларацията, която им е изпратена:

Живеем в дни, когато българската нация стои на прага на пълната загуба на идентичност поради тежки културни, инстутиционални и социални вреди, нанесени в периода на безправовата държава 1944 - 1989 г. и силно неадекватното управление в тази насока в изминалите до днес години. Живеем в дни на сериозни проблеми в образованието, културата, здравеопазването и порочно законотворчество, без изгледи за прогресивна реформа. Свободните граждани на България всеки ден са принудени да противостоят на действията на Народното събрание и Министерството на културата на същата „окупирана” държава, която от години полага трайни усилия за унищожаване на българското културно наследство. 

Новите промени в Закона за културното наследство, минали безотговорно на първо четене в пленарна зала, недвусмислено и скандално гарантират корупция, вандализиране и съсипване на архитектурните и археологически ценности на България - масирана атака на безхаберието, слабата държавническа мисъл и мафията. 

Задаваме си въпроса дали да се разреши на общините в явен „конфликт на интереси”, подсилени с възможността за умишлена забава на преписките в - „мълчаливото съгласие” - сами да определят отношението си към обектите от културно-историческо и археологическо значение не означава откровено узаконяване на нечист лобизъм с безпардонни намерения. На практика с благословията и знанието на държавата, в корупционния хаос на времето ни стотици обекти автентичен пласт архитектура, археология, култура и история на България ще бъдат заличени през псевдореставрация или разрушени завинаги. Всички тези „обекти на прицел” са не само носители на архитектурна и археологическа стойност, но и белези на идентичността ни, през събитията и личностите, с които се свързват. Те са важни маркери на градската среда, през която до голяма степен се определя и индивидуалната личност и обществото в една държава. Сиреч заплашена от подмяна е истината за миналото, настоящето и бъдещето на страната ни в полза на интересите на силните на деня! 

На този фон Министерството на културата по никакъв начин не изпълнява задълженията си, нехае и съдейства на Народното събрание в този позор, целенасочено ограничавайки щата, функциите и критериите при назначаване на кадри на Националния институт за недвижимо културно наследство. Така лобистите на мафията оправдават т. нар. децентрализация по Закона за културното наследство. Свидетели сме на класически случай на „пленена” администрация. Явната цел на Министерството на културата в момента е да закрие Националния институт за недвижимо културно наследство и с това да разкрие нова „пазарна” ниша за недосегаемите и „успелите”! 

Масово извършваните в момента „реставрации” в страната дават трагичен резултат. Планираното разрушаване на гари от ХІХ и първата половина на ХХ в., за да се вземе от тях материал за новото строителство върху останките от Голямата базилика в Плиска, е престъпен случай на двоен вандализъм – съсипана базилика и съсипани автентични гари. Същата бутафоризация постигна редица крепости, от които най-неприятният пример е Цари Мали град, а в момента тече и на Трапезица във Велико Търново.. Случилото се на Ларгото в София е актуален крещящ пример за цинизма на Министерството на културата. Тук фактически бе унищожен античният и османският пласт от миналото на града, а новите строителни дейности върху му не носят белезите на консервация или пък реставрация. Имаме„ново строителство, при това извършено посредствено и с некачествени материали. Пресата вече публикува снимки на рушащите се новоиздигнати зидове. Остава въпросът за бързо усвоените европейски средства и прозрачното намиране на фирма, изпълнител по проект. 

 фона на тази разрушителна вакханалия ние сме длъжни да концентрираме вниманието както на цялото българско общество, така и на международната общност и на отговарящите за бъдещо финансиране на културни и археологически проекти европейски институции. Съгласно заложеното в чл.6 от Договора за функционирането на Европейския съюз , Съюзът разполага с компетентност да предприема действия за подкрепа, координиране или допълване на действията на държавите членки в областта на културата. Действията на Съюза са насочени към насърчаване на сътрудничеството между държавите членки и ако е необходимо – подкрепа и допълване на техните действия в сферата на опазване и закрила на културното наследство от европейско значение. По силата на договорите Общността допринася за разцвета на културите на държавите-членки, като зачита тяхното национално и регионално многообразие и същевременно извежда на преден план общото културно наследство. Българското културно наследство е съществена част от общото и не може да бъде оставено в ръцете на хора с „мръсни пръсти”. Оставката на провалилия се министър Рашидов и неговите заместници може да бъде само началото на дълъг процес по възстановяване на нормалното стопанисване на недвижимите ни национални съкровища и цялостна отговорна устойчива политика в тази посока, за която явно се налага и международна помощ. 

Кощунственото унищожение на културно-историческия пласт на България поради немощни политики, некомпетентно управление, откровено престъпни интереси и неадекватно законодателство е директно увреждане на важна част от общото европейско наследство и прогресивната българска общественост и европейски институции не бива да го допускат. Утре ще бъде късно!

Инициатива „ Културно наследство, архитектура и памет”

Форум „Културно наследство”, включващ:

Архитектурен факултет при Висше строително училище „Любен Каравелов” – София 

Асоциация на българските археолози 

Асоциация за културен туризъм 

Асоциация на парковете в България 

Асоциация на реставраторите в България

Асоциация на българските туроператори и туристически агенти

Асоциация на студентите по архитектура в България

Асоциация на студентите по урбанизъм в България

Българска асоциация за алтернативен туризъм 10. Български национален комитет на ИКОМОС

Българска туристическа камара 

ГЕОКАД 93 ЕООД (геодезия информатика, проектиране)

ГК „Спасение – 2000”

Гражданска инициатива за опазване на културно- историческото наследство (ГИОКИН)

Дружество „Архитектурно наследство“, САБ

Инициатива за стратегия за опазване на недвижимото културно наследство Heritage Bg 

Институт за анализи и оценка на туризма

Институт за виртуална култура 

Институт за изследване на изкуствата при БАН 

Институт за социални изследвания и развитие на културни структури

Камара на архитектите в България

Катедра по Археология при СУ "Св. Климент Охридски"

Катедра „История и теория на архитектурата”, Архитектурен факултет на УАСГ, София

Катедра „История и теория на културата”, Софийски университет „Св. Климент Охридски

Катедра „Реставрация”, Национална художествена академия

Нов български университет 

НПО „Младежка историческа общност” 

Обществен съвет за култура и културно наследство Пловдив 

Инициатива „ Граждани за зелена София” 

Регионална колегия Пловдив на КАБ

Регионална колегия София- град към КАБ

Регионална колегия София-Област на КАБ

Сдружение „Еконорд” 

Сдружение „Трансформатори”

Студенти „Културология” 

Студенти по архитектура към катедра История и теория на архитектурата, УАСГ

Съюз на българските художници 

Съюз на ландшафтните архитекти в България

Съюз на урбанистите в България 

Фондация „Петнадесет века България“

Фондация „Клио” 

Фондация „Кредо Бонум”

Център за славяно-византийски проучвания „Професор Иван Дуйчев”

 

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Хората се делят на капиталисти и социалисти. И двете страни се нуждаят от пари. Разделя ги начинът, по който изкарват парите си. Ако капиталистът се нуждае от пари – работи усилено. Ако социалистът се нуждае от пари – напуска работа и дори подбужда другите да го направят.“

Виктор Суворов, съветски разузнавач и писател, роден на 20 април преди 77 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си