АНАСТАСИЯ БУТСКО, DW

"Какво се случи с Русия" - с този въпрос един от най-известните руски писатели Дмитрий Глуховски започва увода към книгата си "Истории от родината". Той няма предвид само нападението на Путин над Украйна, но и времето преди това - когато демоните на войната почти незабелязано върлуваха из руския властови апарат и руското общество.

Русия: насилие и потисничество

Двайсетте разказа в "Истории от родината" са писани през последните 13 години. Времето, през което Русия извървя пътя от "ограничена демокрация" до страна на тоталитарната агресия. На руски последното издание на книгата излезе през 2020 година, още преди светът да се обърка. Сега творбата излиза и на немски. Със своя бестселър "Метро 2033" Глуховски се показа като ужасно точен пророк (в книжната поредица "Метро" става въпрос за това как след ядрена катастрофа хора живеят в подземните станции на метрото, което много напомня на кадрите от Киев и Харков). Включително затова сега неговите текстове добиват друго значение.

Повечето от тях са смесица от остра социална сатира и фантастика, които отразяват абсурдите и недъзите на руското общество през последните две десетилетия: там срещаме например една жена, която си мечтае да прави секс с Путин и забременява дори само от мисълта за това; в друг разказ - един гастарбайтер от Таджикистан, който в бруталната метрополия Москва попада в хватката на мафията с човешки органи; друг герой на Глуховски е следовател, който е оттеглен от случаите на корупция, които разследва, и се вижда принуден да прибегне до саморазправа, използвайки най-драстични методи; или пък историята за един професор по география, който в Сибир открива вход на пещера, за да установи всъщност, че един държавен газов концерн отдавна върти бизнес с тъмните сили от подземния свят.

Зад текстовете на Глуховски прозират структурите на насилието и потисничеството, традицията за най-безсрамно използване на слабите и безсилните, надмощието на корумпираната държава и нейните съюзници на всички нива в обществото, в икономиката и медиите. Жестоката действителност в днешна Русия - бруталната война срещу хората в Украйна и унищожаването на собственото население с обявената от Путин частична мобилизация се вписват по един ужасяващ начин в целия този пъзел.

Прокуден от родината

Драматична е обаче и личната история на самия автор: след като Глуховски осъжда най-остро нападението срещу Украйна, в Русия той е обявен за "чуждестранен агент", когото властите издирват. Обвинен е между другото и в разпространяване на "дискредитираща информация за руската армия". Писателят успява някак да напусне страната и сега живее в Берлин. "Ако се върна в Русия, ще бъда изпратен в някоя наказателна колония", казва пред "Дойче Веле" 43-годишният Глуховски.

Докато Путин е на власт, нищо няма да се промени в Русия, убеден е писателят. Страната е затънала дълбоко във вина за едно колективно престъпление. "Войната срещу Украйна и нейното отражение в Русия не е конфликт между истината и лъжите. На всекиго е ясно каква е истината: ние, руснаците, които винаги сме ценили мира и толкова много сме говорили за братските си отношения с украинците, сега бомбардираме украински градове и избиваме украински цивилни. Съвсем ясно е, че всички ние сме на страната на злото", казва писателят.

Въпреки това Глуховски призовава за по-диференциран поглед към руското общество: "Има съпротива срещу войната, над 16 000 души бяха задържани от полицията заради участието им в протести. Това е най-мащабният брой арестувани в най-новата история на Русия. Хиляди интелектуалци, писатели, хора на изкуството и науката подписаха отворени писма. Но всичко това не даде резултат", припомня авторът.

Глуховски е убеден, че все някой ден нормалността ще се върне в Русия. Но пътят дотам ще бъде много дълъг и болезнен. Паралелът с Германия след управлението на нацистите изглежда повече от очевиден.

„Критиците ме мразят повече, отколкото аз мразя тях.“

Мишел Уелбек, френски писател, роден на 26 февруари преди 68 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Опера без... текст?!

 

 

И все пак германската композиторка от румънски произход Адриана Хьолцки вече направи този абсурден авангардистки опит

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков