СИЛВИЯ ЧОЛЕВА, "Христо Ботев"

С две събития у нас отбелязваме 100-годишнината от рождението на хърватскaтa поетeса Весна Парун. Снощи в Народния театър "Иван Вазов" се състоя представлението по нейни творби "Аз, която имам ръце по-невинни" – aвторски проект на Загребското театрално ателие, а днес се открива и изложба в къща-музей "Никола Й. Вапцаров" за живота на Весна Парун под надслов "Фанатик на истината: Весна Парун в Народна република България (1962-1967)".

Весна Парун е тясно свързана с нашата страна и интелектуалния й елит по времето, докато е живяла в България – от 1962 до 1967 година, когато я екстрадират с обвинението, че е шпионин на тогавашния югославски президент Й .Б. Тито. За това, че е била следена от Държавна сигурност у нас, свидетелстват съхранените в Българския държавен архив в София донесения на четирима агенти, за които Людмила Миндова пише в студията си "Поетесата и Държавна сигурност. Весна Парун в България". Самата поетеса пише следното:

"А аз междувременно с пясъчен часовник в сърцето и гонг в главата пресякох българската граница, водех ултракафкиански съдебни дела почти на живот и смърт от другата страна на Стара планина, учих се от големия дисидент Радой Ралин – ждановски, тодорпавловски и тодорживковски изгнаник – да пиша пародия, сатира, епиграма. Въоръжена с това, се върнах в родното лоно, където – ето ти идилия – папагали и гарвани ме засипаха с бърборене и квазиполитически клевети. Благодаря им." 

Изгонена от България, тя се завръща в родината си, където също не е приета с радост. Днес обаче тя е смятана за най-добрата хърватска поетеса. Ето какво казва за нея поетът и преводачът Тонко Мароевич, голям ценител на творчеството й:

"Наш културен и емоционален дълг е да припомняме епохалното значение на нейното творчество и да насърчаваме широката публика да се обърне към вдъхновяващите и с непроходна стойност нейни стихове и страници!“

Освен много от съвременните български поети, тя е превела и издала книги на Пеньо Пенев и Христо Ясенов. Нейни преводи на български има само в една книга с избрани стихотворения от 1964 г. Катя Зографова публикува през 2016 г. "Българскта одисея на Весна Парун".

Повече за Весна Парун чуйте от преводачката Ксения Банович и Людмила Миндова тук

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Много хора ме питат колко точно съм нисък. Истината е, че след последния ми развод не ми стигат към 100 000 долара.“

Мики Руни, американски актьор, роден на 23 септември преди 103 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?