ЩЕФАН ДЕГЕ, DW

Ако искате да разберете света, не е необходимо да го обиколите лично. Имануел Кант (1724-1804) красноречиво доказва тази максима. На 22 април светът отбелязва 300-годишнината от рождението му. Германският философ никога не е напускал своя роден Кьонигсберг в Източна Прусия, днес Калининград, което обаче не му е попречило да прозре същината на света: идеите му революционизират философията и го превръщат в пионер на Просвещението. Най-известният му труд "Критика на чистия разум" се смята за повратна точка в интелектуалната история. Днес Кант е смятан за един от най-значимите мислители на всички времена.

 

Пионер на Просвещението

Много от неговите тези са валидни и днес – особено с оглед на климатичните промени, различните войни и кризи. Какво, например, би могло да доведе до траен мир между държавите? В есето си "Към вечния мир" от 1795 г. Кант препоръчва създаването на "Съюз на народите" като федерална общност от републикански държави. Според Кант политическите действия винаги трябва да се ориентират по нравствеността. Неговото творчество се превръща в проект за създаването на Общество на народите след Първата световна война (1914-1918 г.), предшественик на ООН.

Освен принципи на международното право Кант разработва и световното гражданско право, с което отхвърля колониализма и империализма и формулира идеята за хуманно отношение към бежанците: според германския философ всеки човек има право да посещава всяка страна, но не и непременно да бъде неин гост.

 

За разумни аргументи

Кант обосновава човешкото достойнство и човешките права не религиозно с Бога, а философски - с разума. Кант е вярвал във възможностите на хората – в това, че те са способни да поемат отговорност за себе си и за света. Бил е убеден, че с разум и аргументи можем да се справим в живота. Оттук той формулира и правилото за т.нар. категоричен императив. Днес бихме го формулирали накратко така: Прави само онова, което е за доброто но всички.

През 1781 г. Кант публикува вероятно най-важния си труд. В "Критика на чистия разум" той поставя четирите основни въпроса на философията: Какво мога да знам? Какво трябва да правя? На какво мога да се надявам? Какво е човекът? Търсенето на отговори по тези въпроси е известно като теория на познанието. За разлика от много други философи преди него, в своя трактат той обяснява, че човешкият разум не може да отговори на въпроси като съществуването на Бога, душата или началото на света.

 

"Осмелявай се да си служиш с разума"

"Кант не е просто светлината в този свят, а цялата блестяща слънчева система" - такъв комплимент прави германският писател Жан Паул (1763-1825) на своя съвременник. Други интелектуални величия обаче са смятали произведенията на Кант твърде трудни за разбиране. Философът Мозес Менделсон, например, се оплаква, че четенето го е изнервило и добавя, че не е бил в състояние да го направи.

Учението и трудовете на Имануел Кант поставят основите на нов начин на мислене. Фразата на Кант "Sapere aude" ("Осмелявай се да си служиш с разума") става широко известна и го превръща в пионер на Просвещението. Това интелектуално движение, възникнало в Европа в края на XVII в., обявява човешкия разум като мерило за всички действия. В своите трудове Кант призовава хората да се освободят от всякакви указания (например Божиите заповеди) и да поемат отговорност за собствените си действия. Той е автор и на следния известен цитат: "Не прави на другите това, които не искаш да ти причинят.“

 

Митове и предразсъдъци

Многобройни критики и предразсъдъци по отношение на Кант се разпространяват и днес. Германският философ и изследовател на Кант Отфрид Хьофе, например, разглежда някои от тях в новата си книга „Гражданинът на света от Кьонигсберг", включително въпроса дали Кант е бил "расист" и дали е дискриминирал жените.

Кант не е расист в съвременния смисъл на думата, даже напротив: той осъжда колониализма и робството. Въпреки че той никога не е пътувал извън Кьонигсберг, столицата на Източна Прусия е била оживен търговски град по онова време, наричали я "Венеция на Севера". Кант поглъщал и пътеписи от други страни.

И накрая: бил ли е Кант раздразнителен човек и мизантроп? Днес науката опровергава този предразсъдък: Въпреки че Кант е имал строго регламентирано ежедневие, той се е наслаждавал на продължителни обеди с приятели и познати, обичал е билярда и игрите на карти, ходил е на театър и е бил смятан за очарователен компаньон в градските салони, забавляващ останалите.

 

Събития в чест на годишнината

През 2024 г. Кант и неговото творчество ще бъдат почетени с много събития, включително в Германия: например в изложбената зала Bundeskunsthalle в Бон ще бъде подредена голяма експозиция за Кант. През юни в Берлин ще се проведе голяма научна конференция, а през есента – отново в Бон – Международен конгрес за Кант, който първоначално беше планиран да се състои в Калининград, но заради руската агресия срещу Украйна не може да се проведе там.

Гробът на Кант се намира на гърба на катедралата в Кьонигсберг/Калининград – една от забележителностите на града. Готическата църква е една от малкото исторически сгради, оцелели след бомбардировките през Втората световна война и последвалата вълна от разрушения в съветската държава.

 

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Животът е скандали, мъка, разочарование, любов и саможертва, златни залези и черни бури.“

Лорънс Оливие, роден на 22 май преди 117 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.