„Какво търсят още Станишев и Вигенин във вашите редици?” пита поетесата Миряна Башева. Думите й са в писмо до социалистите, организирали тържествено честване на 100-годишнината от рождението на баща й Иван Башев на 11 февруари. 

Писмото беше публикувано от вестник „Над 55”. В него авторката, която не е присъствала на тържеството, упреква БСП, че се е разминала с Башев, който е бил комунист идеалист. 

По ирония на съдбата точно Кристиян Вигенин е произнесъл тържествена реч на събитието. Словото му е публикувано на spisaniemo.bg. В него бившият външен министър сочи Башев за пример на няколко генерации дипломати. 

Иван Башев беше министър на външните работи на България от 1962 до 1971 г. Главен редактор е на в. "Народна младеж" (1951-1952), секретар на Централния комитет на Димитровския комунистически младежки съюз (1951-1956). От 1957 до 1961 г. е служител в Министерството на просветата и културата, като стига до поста първи заместник-министър. През 1961-1962 г. е заместник-министър на външните работи, а през 1962 г. става член на Централния комитет на БКП и министър на външните работи. Умира на 13 декември 1971 г. при трагичен инцидент на Витоша, припомня в. „Сега”, в който Миряна Башева е дългогодишен редактор.

 

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Не знам какво ни готви бъдещето, но знам, че трябва да остана позитивна и да не си позволявам да се отчайвам.“

Никол Кидман, австралийска актриса, родена на 20 юни преди 57 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…