Публикуваме акценти от интервюто на писателя Николай Табаков, дадено на Пламен Христов от БНР. Повод за него е националната литературна награда за цялостно творчество „Проф. Димитър Димов“, която община Ловеч връчи на Табаков.

"Мисля, че в България няма човек, който се занимава с литература, няма значение дали е учител, писател, дали е критик преподавател в университет, който да не знае какво е Димитър Димов за българската литература, тежката артилерия в българската литература, този човек е наричан бялата лястовица, наричан е чужденец. Той идва с гръм и трясък, той не стъпва върху традициите, върху патриархалното или писането за патриархалното, за селото. Той идва с гръм, той прави урбанистични сюжети, тогава, когато не са съществували“.

За литературата и философията:

"Философията върви напред, тя задава големите въпроси, тя се движи на границата на човешкия опит. Философията говори на специализиран език, тя говори на професори, доценти, преподаватели, студенти, философи, а литературата е тази, която може чрез езика да разкаже всичко това на много повече хора".

„Литературата затова е много голяма, защото тя може да ни върне веднага напред или назад във времето, може да ни даде възможността да подушим мириса на сухи листа, можем да видим как пада на повърхността на бюрото светлината или не пада, но освен всичко друго той работи с това - с въображението на читателя“.

НИКОЛАЙ ТАБАКОВ е роден през 1956 г. в село Мандрица, Ивайловградско. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Основател и доскоро управител на издателска къща „Анубис“. Автор е на романите „Изгубеното поколение”, „Пинокио”, „Няма да е все така”,  „Да”, „Византия”, „Ветровете ни мраморни”, „Синята гора“ и други.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Самото съществуване на библиотеките е доказателство, че можем все още да имаме надежда за съществуването на човечеството.“

Т. С. Елиът, англо-американски поет, драматург и литературен критик, роден на 26 септември преди 135 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?