Германският писател от турски произход Феридун Заимоглу (50) получи наградата за литература на Берлин, съобщи derstandard.at. Тя е съпроводена с чек за 30 хил. евро и предоставяне на възможност да е гост професор в Свободния университет в Берлин. 

Заимоглу е роден през 1964 г. в Турция, но от ранното си детство живее в Германия. Централна тема в творчеството му са съдбите на мигрантите и преселниците. Последното му произведение е сагата "Siebentürmeviertel".

Наградата на Берлин се дава от 2005 г. от фондацията „Preußische Seehandlung”. Нейни носители са Херта Мюлер, Сибиле Левичаров и др. 

„Жените владеят света. Няма нужда да спорим, защото те знаят какво правят. Питай Наполеон. Питай Адам. Питай Ричърд Бъртън или Ричи Самбора. Много мъже са рухнали.”

Джон Бон Джоуви, американски музикант, роден на 2 март преди 62 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Дюн“ - една впечатляваща суперпродукция

 

Вторият филм е съвършен в техническо и визуално отношение.

Опера без... текст?!

 

 

И все пак германската композиторка от румънски произход Адриана Хьолцки вече направи този абсурден авангардистки опит

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели