ЕЛЕНА ХРИСТОВА, БТА

Американската писателка Лори Халсе Андерсен е тазгодишната носителка на международната награда "Астрид Линдгрен", която се присъжда за постижения в детската и юношеската литература, съобщи ТАСС, позовавайки се на журито. 

"В своите строго написани романи за младежи Лори Халсе Андерсен дава гласност на търсенето на смисъл, идентичност и истина както в настоящето, така и в миналото. Нейният мрачно-сияен реализъм разкрива жизненоважната роля на времето и паметта в живота на младите хора. Болката и тревогата, копнежът и любовта, класата и сексът са изследвани със стилистична прецизност и невъзмутимо остроумие. С нежна интензивност Лори Халсе Андерсен предизвиква настроения и емоции и никога не избягва дори най-трудните неща", отбелязва журито. 

Лори Халсе Андерсен е родена в Потсдам, щата Ню Йорк, през 1961 г. Дебюта си като писателка прави през 1996 г. В романите за младежи, написани от първо лице, Андерсън описва тийнейджърските преживявания. Търсенето на любовта е постоянна тема в творчеството й.

Андерсен става известна с романа си "Говори", преведен на много езици, в това число и на български.

Лори Халсе Андерсен живее във Филаделфия и освен с писане, се занимава активно с въпроси, свързани със сексуалното насилие и цензурата на книги.

Списъкът с претенденти за наградата, публикуван през октомври миналата година, включваше 251 кандидати от 64 страни. 

Наградата "Астрид Линдгрен" е учредена от шведското правителство след смъртта на писателката през януари 2002 г. Размерът на паричната премия е пет милиона шведски крони (475 000 долара). Журито се състои от 12 души, назначени за четири години от шведския Национален съвет за култура. В състава му влизат писатели, литературоведи, художници, критици, библиотекари. Семейство Линдгрен е представено от правнука на писателката Юхан Палмберг. 

Миналата година с наградата, учредена в памет на Астрид Линдгрен, беше удостоена шведската писателка и илюстраторка Ева Линдстрьом.

„Физическите характеристики на актьорите налагат определени промени. Шон Конъри е висок 190 см. Дъстин Хофман не е.“

Сидни Лъмет , американски режисьор, роден на 25 юни преди 100 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…