Първият национален конкурс за поезия "Константин Павлов", обявен от община Перник, завърши без първа награда, съобщи segabg.com. Журито обяви, че причината са "изключително изравнените качества на най-добрите участници". За сметка на това бяха връчени две втори награди – на Калоян Праматаров - археолог по образование, от София, и Ирина Панкева. С трети награди бяха отличени Галена Воротинцева, Станислава Пирчева и Антония Атанасова. 

Идеята за конкурса е на адвокат Хари Харалампиев, на литературния критик Никола Иванов, акад. Светлин Русев, поетът Иван Цанев, Никола Радев, Людмил Стайков, Михаил Неделчев и др. Решението на общината е да го провежда на всеки две години. Конкурсът си поставя за цел да откроява творческите постижения в областта на поезията, да стимулира авторите за създаване на високо художествени и философски осмислени стихове, утвърждаващи хуманизъм и безспорни нравствени и естетически ценности, както и да утвърждава авторитета на Перник като активен културен център.

КОНСТАНТИН ПАВЛОВ (1933-2008) е родом от пернишкото село Витошко. Бил е редактор в радио "София", в издателство "Български писател", вестник "Литературен форум". От 1966 до 1975 г. стиховете му са забранени. Автор е на сценариите на филмите "Спомен за близначката", "Чуй петела", "Илюзия", "Бяла магия", "Селцето", "Без драскотина". 

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Не знам какво ни готви бъдещето, но знам, че трябва да остана позитивна и да не си позволявам да се отчайвам.“

Никол Кидман, австралийска актриса, родена на 20 юни преди 57 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…