Световноизвестният норвежки писател и драматург, но малко познат в България, Юн Фосе е носителят на Нобеловата награда за литература за 2023 г., обяви журито на приза.  Мотивът му е за "новаторските му пиеси и проза, които дават глас на неописуемото".

Той е автор на около 40 пиеси и много разкази, поезия, детски книги и преводи. Роденият през 1959 г. в Хаугесунд (западното норвежко крайбрежие) Фосе смесва норвежките, местни корени на езика с артистични техники на модернизма, отбелязва Кралската шведска академия. Дебютът му е с романа "Червено, черно" през 1983 г., като драматург - с "И никога няма да се разделим" през 1994 г. Автор е и на поредица от седем книги - "Септология" - за начина, по който застаряващ творец приема божественото.

През 2021г. издателство "Лист" публикува три кратки романа на Фосе – „Бдение“, „Бленуванията на Улав“ и „Отмала“, под общото заглавие "Трилогия".

Стилът му вече е известен като "минимализма на Фосе", а писането му е белязано от инцидент, при който едва не умира и който го сполетява една на седемгодишна възраст. "Юн Фосе представя ежедневни ситуации, незабавно разпознаваеми от собствения ни живот", уточнява журито.

Фосе е известен и с това, че ползва нюноршк ("нов норвежки"), по-слабо застъпената от двете официални норми в Норвегия, граден на базата на диалектите, най-слабо повлияни от датския (който доминира до 19 в.).

Нобеловата награда за литература често затруднява всички прогнози, отбелязва "Дневник". Дългият списък започва със 220 имена, които след отсяване стават 20, а накрая - 5. Все пак сред възможните фаворити често биваха посочвани тази година, редом с Фосе, Цан Шуе (Китай), Салман Рушди (Великобритания, роден в Индия) или Харуки Мураками (Япония).

Нобеловата награда за литература се дава на "човека, който е създал в сферата на литературата най-забележителната творба в идеална посока", според завещанието на Алфред Нобел от 1985 г.

„Никоя страна не може да се развива, ако гражданите й не са образовани.“

Нелсън Мандела, южноафрикански политик и борец за мир, роден на 18 юли преди 106 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...