Аркадий Островски, шеф на московската редакция на „Икономист”, спечели наградата „Оруел” за политическо писане с книгата си „The Invention of Russia”, съобщи calvertjournal.com. Победителят ще получи 3000 паунда. Наградата „Оруел” се дава от 1994 г. на най-добрите журналисти. 

Островски пише за съвременната история на Русия от началото на 90-те до събитията през последните години. Председателят на журито лорд Уилям Уолдгрейв отбелязва, че това е книга, написана „абсолютно в духа на произведенията на Оруел”, защото в съвременна Русия се управлява със същите методи и инфоормационни манипулации, описани в”1984” и „Фермата”. 

„Книгата съответства на строгите критерии на политическата журналистика като изкуство. Тя показва важността на езика – който го контролира, контролира и писането”, мотивира се Уолдгрейв. 

 

„Жените владеят света. Няма нужда да спорим, защото те знаят какво правят. Питай Наполеон. Питай Адам. Питай Ричърд Бъртън или Ричи Самбора. Много мъже са рухнали.”

Джон Бон Джоуви, американски музикант, роден на 2 март преди 62 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Дюн“ - една впечатляваща суперпродукция

 

Вторият филм е съвършен в техническо и визуално отношение.

Опера без... текст?!

 

 

И все пак германската композиторка от румънски произход Адриана Хьолцки вече направи този абсурден авангардистки опит

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели