Тази година се навършиха 95 години от рождението на поета и драматург Иван Радоев.  По този повод екип от артисти се обединяват около идеята за отбелязването му. По идея на режисьора Йордан Славейков и внука на поета Калоян Радоев ще бъде представен поетичен пърформанс "Един бял лист" по стихове на Иван Радоев - подбор от най-емблематичните му любовни и социални стихотворения.

Поетичният спектакъл ще бъде с вход свободен. Той ще се проведе на 29 септември от 19 часа в двoра на "Casa Libri" на ул. "Цар Асен" 64 (София). Ще участват  Иван Радоев – син, Антъни Пенев, Димитър Николов, Иван Станчев, Йордан Върбанов, Пламен Петков.

Режисьорът Йордан Славейков и Калоян Радоев са избрали 28 стихотворения от личния семеен архив. Това са конкретни творби, обединени по две големи теми - „Как се променя отношението на артиста към любовта през периодите на живота му” и „Директният разговор на Иван Радоев с критиците, хората които са го забранявали”.

„Във време, в което много малко хора четат, и още по-малко четат поезия, решихме с Калоян, че искаме стиховете на дядо му да слязат при публиката, а не тя да идва при тях. Опитвали сме се не да си представяме какво е било в главата на Иван Радоев, а какво актьорът, който изпълнява стихотворението сега, си представя и с какво го свързва. Стиховете звучат съвременно. Това е скритата и явна сила на всеки един стих. Тревогите, които са навестявали ума и сърцето на Иван Радоев, навестяват и всеки свободомислещ артист. Не си позволявам да режисирам емоциите на актьорите", разказа Йордан Славейков.

Иван Радоев (1927 – 1994) е носител на извънредна награда за цялостно творчество, присъдена от Международната академия на изкуствата в Париж. По времето, когато е творил, не е бил удобен на властта и е цензуриран с всички възможни средства. В продължение на 15 години не е давал нищо за печат и въпреки това не е спирал да пише.

 „Кръстили сме нашия поетичен пърформанс точно на стихосбирката, която нарушава това мълчание поетично. Тогава излизат всички стихотворения под името „Един бял лист”, които авторът е споделял само с най-близките си хора”, разказва внукът на Иван Радоев - Калоян Радоев.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Не правя филми просто, за да заработя пари. Аз печеля пари, за да правя филми.“

Уолт Дисни, американски аниматор и съосновател на „The Walt Disney Company", роден на 5 декември преди 122 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Наполеон“ - филм за възхода и падението на един амбициозен лидер

 

Ридли Скот здравата се е потрудил върху своя епос и заслужава похвала, която ще му е необходима в неговото по-нататъшно творческо развитие

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.