Всяка сряда от 1 февруари до 5 април в столичния клуб Casa Libri ще се проведе лекционен курс на поета и преводач Кирил Кадийски, съобщи издателство "Колибри". Десетте лекции ще са своеобразен римейк на прочетения от него курс в Софийски университет, плод на който е и книгата му „За поезията“.  Всяка една от лекциите ще започва в 18 ч. и ще свършва в 20 ч.

Освен че е най-превежданият в момента български поет в чужбина и носител на редица престижни международни награди, Кирил Кадийски е и кавалер на френския „Орден за изкуство и литература“, член-кореспондент на френската Академия за поезия „Маларме“, член на международната Академия „Монмартър в Европа“, почетен гражданин на „Монмартърската република“. Ерудит, известен в средите и с чувството си за хумор, Кадийски съумява на достъпен език да преведе аудиторията си през необятния свят на поезията. 

В края на всяка лекция ще има време за въпроси, събеседвания и дискусии. Два пъти по време на лекционния курс Кирил Кадийски ще покани изтъкнати поети и преводачи, с които под формата на дискусия ще бъдат поставени разглежданите проблеми, както и възникнали въпроси.

Ето част от темите:

Лекция I: ЕЗИКЪТ

Лекция II: ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА 

Лекция III: ПОЕЗИЯ И ПРОЗА

Лекция IV: РИТЪМЪТ В ПОЕЗИЯТА  + разговор на тема ПОЕЗИЯТА ВСЕ ОЩЕ ВИТАЕ В „ГРОЗД”

Лекция V: ПОЕЗИЯТА - НАСИЛИЕ НАД СЛОВОТО?

Лекция VI: МАЛКИЯТ РАЗМЕР  И ГОЛЯМОТО МАЙСТОРСТВО

Лекция VII: КООРДИНАТНАТА СИСТЕМА НА ПОЕЗИЯТА. СТРОФАТА

Лекция VIII: КООРДИНАТНАТА СИСТЕМА НА ПОЕЗИЯТА. РИМАТА 

За лекциите са предвидени материали и приложения с най-важните творби, които ще бъдат засегнати, както и жанрови и изключителни образци. 

Курсът е предназначен за:

-         Любители на поезията;

-         Автори със стремеж към развитие и усъвършенстване;

-         Ученици и студенти с интерес към литературата и създаването на текст;

-         Творци с афинитет към езика;

-         Всеки, който би искал да се докосне до тънкостите на високата поезия и има интерес и отношение към темата.

 В края на курса всеки участник ще получи сертификат. Повече информация за условията и записванита на фейсбук страницата на Casa Libri.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Актьорите се вземат прекалено насериозно. Самюел Бекет е важен, Джеймс Джойс е важен. Те оставиха нещо след себе си. Но дори Лоурънс Оливие е тотално неважен. Да играеш роля е много просто, но актьорите се опитват да го изкарат изкуство.“

Ричард Харис, ирландски актьор, роден на 1 октомври преди 92 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?