Организацията на евреите в България „Шалом“ написа отворено писмо до управителния съвет на асоциация „Българска книга“, организатор на пролетния панаир на книгата в София и министъра на културата, диригента Найден Тодоров. В него се изказва възмущение от факта, че е позволено на издателство "Еделвайс" да продава книги, отричащи Холокоста и прославящи крайно-дясна, антисемитска и расистка идеология.

Ето пълния текст на писмото:

 

До

Десислава Алексиева,

Председател на УС

Асоциация „Българска книга“

Организатор на Пролетен панаир на книгата

Найден Тодоров

Министър на културата

Принсипал на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria 

Отворено писмо

Уважаема г-жо Алексиева,

Уважаеми г-н Тодоров,

С огромно възмущение разбрахме, че на традиционния пролетен панаир на книгата, организиран от Асоциация „Българска книга“ и с помощта на Национален фонд „Култура“ има специализиран щанд на издателство "Еделвайс", издаващо издания, отричащи Холокоста и прославящи крайно-дясна, антисемитска и расистка идеология. По този начин събитието, което организирате спомага за разпространението на език на омразата.

Автори като Дейвид Ървинг, заклеймени и осъдени за отричане на Холокоста; спомени на легионери и участници в крайни организации през 30-те и 40-те години в България и мемоари и възхвалявания на лидери на национал-социалистическата идеология, се продават свободно без подходящия исторически контекст, предупреждение и коментар за четящия и директно насаждат идеи, които нашето общество, отдавна е отрекло.

Ние вярваме, че само седмица след празника на книжнината и културата 24 май и след огромното признание на българската литература чрез наградата Букър за Георги Господинов, разполагането наравно на подобна печатница на клевети и неистини съвместно с литературни постижения е не само грешно, но и опасно. Вярваме, че не всяко печатно произведение трябва и може да се нарича книга, а са важни стандартите, уроците и посланията, които те дават на обществото. И като такива вярваме, че издателство "Еделвайс" няма място на престижен форум като Пролетния панаир на книгата.

Бихме се радвали да преосмислите участието на издателство Еделвайс в панаира.

С уважение:

Проф. Александър Оскар

Председател на Организацията на евреите в България „Шалом“

Коментари  

+1 #1 Историк 05-06-2023 06:56
Пълна глупост и срам за България, каква неонацистка литература когато става дума за сериозен историк, свободно издаван в целия свят! "Шалом" да си махнат мръсните ръце от българското книгоиздаване, не се нуждаем и не искаме тяхната цензура, нито тяхното мнение!"Еделвайс" е сериозно издателство на историческа литература, а в случая "гузният негонен бяга". Ще бъде срамно и позорно, ако АБК се поддаде на тези гнусни провокации!
Цитиране

„Много хора ме питат колко точно съм нисък. Истината е, че след последния ми развод не ми стигат към 100 000 долара.“

Мики Руни, американски актьор, роден на 23 септември преди 103 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?