Младите хора в Нидерландия на възраст между 12 и 25 години днес четат повече книги, отколкото преди пет години, сочат резултати от изследване, цитирано от ДПА.

Проучване сред 945 души от средата на април до средата на май тази година по поръчка на асоциацията на издателствата Boekwerk е установило, че 46 на сто от анкетираните четат книга поне веднъж седмично в сравнение с 39 на сто през 2018 г. Младите хора, които четат книга всеки ден, са 11 на сто от анкетираните.

Сред младежите на възраст 12-19 г. не всички четат за развлечение, повече от половината от тях са чели книга, защото го изискват от тях в училище. Около 40 на сто от младежите в тази възрастова група не харесват четенето на книги. При младите хора на възраст 20-25 години 58 на сто се наслаждават на четенето. Проучването е установило също, че 42 на сто от младите хора търсят съвет в социалните медии какво да четат и че 56 на сто от четящите за развлечение избират литература на английски език. Книгите на немски и френски език не са така популярни. Изборът на литература на английски език се обяснява с липсата на търсената преводна литература или с лош превод.

 

Източник: БТА

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Състоянието на война служи единствено като оправдание за тирания у дома.“

Александър Солженицин, руски писател, роден на 11 декември преди 105 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Наполеон“ - филм за възхода и падението на един амбициозен лидер

 

Ридли Скот здравата се е потрудил върху своя епос и заслужава похвала, която ще му е необходима в неговото по-нататъшно творческо развитие

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.