Младите хора в Нидерландия на възраст между 12 и 25 години днес четат повече книги, отколкото преди пет години, сочат резултати от изследване, цитирано от ДПА.

Проучване сред 945 души от средата на април до средата на май тази година по поръчка на асоциацията на издателствата Boekwerk е установило, че 46 на сто от анкетираните четат книга поне веднъж седмично в сравнение с 39 на сто през 2018 г. Младите хора, които четат книга всеки ден, са 11 на сто от анкетираните.

Сред младежите на възраст 12-19 г. не всички четат за развлечение, повече от половината от тях са чели книга, защото го изискват от тях в училище. Около 40 на сто от младежите в тази възрастова група не харесват четенето на книги. При младите хора на възраст 20-25 години 58 на сто се наслаждават на четенето. Проучването е установило също, че 42 на сто от младите хора търсят съвет в социалните медии какво да четат и че 56 на сто от четящите за развлечение избират литература на английски език. Книгите на немски и френски език не са така популярни. Изборът на литература на английски език се обяснява с липсата на търсената преводна литература или с лош превод.

 

Източник: БТА

„Нашите дни на Земята са като сянка, а времето, в което скърбим, е дължината на нашите дни.“

Шмуел Йосеф Агнон, израелски писател, роден на 17 юли преди 136 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...