Повече от 80 процента от жителите на австрийската столица говорят два или повече езика в ежедневието си. За да насърчи многоезичието, общинската управа на Виена търси доброволци, които да четат на децата в началните класове на майчиния им език, съобщи институцията. В момента в 20 виенски училища са ангажирани около 80 доброволци, които участват в проекта.

Според проучване, проведено тази година от института SORA, жителите на Виена подкрепят насърчаването на многоезичието. Две трети от респондентите заявяват, че не само владеенето на немски език, но и насърчаването на многоезичието се счита за важна мярка за интеграция. Австрийската столица работи по проект "Наставници по четене на роден език" и търси доброволци за 19 различни езика. Палитрата е разнообразна: от английски през босненски до виетнамски. Повече от половината виенски студенти говорят два или повече езика.

Търсят се доброволци за четене на майчиния си език, особено с познания по арабски, босненски, дари, хърватски, македонски, сръбски, чеченски, турски и украински. В проекта могат да се включат и хора, владеещи български и немски език като родни. Задачата на доброволеца е веднъж седмично да чете на децата приказки, детски книжки и стихчета в продължение на един час или да разглежда заедно с децата книжки с картинки. Всички доброволци посещават подготвителен семинар преди първия час. Проектът се изпълнява от общинския отдел за интеграция съвместно с виенската Дирекцията по образование и виенските книжарници. Инициативата "Наставници по четене на роден език" е пример за реалната интеграция, която се осъществява в австрийската столица. Доказателство за това са и книгите, предлагани в Детската библиотека на световните езици в 15-ти район с фонд от близо 14 000 книги на над 50 езика.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Състоянието на война служи единствено като оправдание за тирания у дома.“

Александър Солженицин, руски писател, роден на 11 декември преди 105 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Наполеон“ - филм за възхода и падението на един амбициозен лидер

 

Ридли Скот здравата се е потрудил върху своя епос и заслужава похвала, която ще му е необходима в неговото по-нататъшно творческо развитие

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.