Непубликувана досега книга на колумбийския писател и носител на Нобелова награда за литература Габриел Гарсия Маркес беше издадена десет години след кончината му, съобщи в. "Ню Йорк таймс". 

Тя е озаглавена "Ще се видим през август" (En Agosto nos vemos). В САЩ излезе на 12 март под заглавието Until August, а дни по-рано и в испаноезичните страни. 

    Десетилетие след смъртта на автора на "Сто години самота", синовете му решават да публикуват книгата против волята на баща им. 

"Той ми каза, че трябва да бъде унищожена", разказа най-малкият син на писателя - Гонсало Гарсия Барка, пред в. "Ню Йорк таймс". Наследниците на Маркес обаче решават, че в книгата "има много смисъл и е доста трогателен", светът трябва да го прочете.

Маркес работи над текста в последните години от живота си. Заради здравословното си състояние обаче той не успява да го завърши и се отказва да го публикува. 

Неизбежното разочарование на читателите от новата книга на Маркес може да бъде насочено отчасти към двамата синове и литературни агенти на твореца, които са разрешили публикуването й, въпреки че баща им е изразил ясно волята си. "Тази книга не върви", казал им той. "Тя трябва да бъде унищожена." 

Книгата е микроскопична история, чието съдържание едва ли е достатъчно, за да бъде наречена новела, още по-малко завършен роман. Четенето й може да предизвика нездравословно разочарование у онези, които познават най-незабравимите творби на Гарсия Маркес, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". 

Творецът завършва петата и последна чернова в края на 2004 г., когато е на 77 години, по времето, когато паметта му започва безмилостно да отслабва, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Проблемите му тогава може да не са били очевидни, но изглежда са настъпили достатъчно рязко, за да попречат на автора да поддържа въображаемия свят, който изисква писането на художествена литература. "Животът е това, което човек помни и както го помни, за да го разказва", се казва в мемоарите от 2002 г. на колумбийския писател "Да живееш, за да го разказваш". 

Габриел Гарсия Маркес почина през 2014 г. на 88-годишна възраст. 

 

Източник: Теодора Славянова, БТА

 

 

 

 

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Половината от нещастията на света произлизат от недостига на мъжество да кажеш и да чуеш истината спокойно и в дух на любов.“

Хариет Бичър Стоу, родена на 14 юни преди 213 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…