Издателство "Мусагена" издаде книга, посветена на световно призната балерина Красимира Колдамова. Тя е озаглавена „Балерината Колдамова“ и ще бъде в книжарниците на 29 април, когато се отбелязва Международният ден на балета. Автор на изданието е Гергана Михайлова, която не пести суперлативи по адрес на Колдамова: "Тя е изключителна балерина, необикновена, оригинална, отдадена изцяло на своето изкуство, изкуство като единствен начин на нейния живот. Влюбена до полуда в балета, тя живее чрез това изкуство.“

В 336 страници Михайлова 336 страници разказва живота на една от най-големите майсторки на танцовото изкуство в България.

"Балерината Колдамова“ е завладяващ разказ за живота на едно от най-известните имена на българското балетно изкуство Красимира Колдамова. От крехките години на първото й плие до големите сцени, на които се провеждат триумфалните й представления. Ода за живота, посветен на грацията, артистичността и стремежа към съвършенство. Нейният изключителен талант не само очарова публиката, но и оставя незаличима следа в света на танца. С всеки пирует и всяко деликатно движение тя изтъкава истории, които надхвърлят сцената, завладяват сърцата и вдъхновяват поколенията. Една балерина, чието наследство ще продължи да танцува в сърцата на почитателите за поколения напред. Книгата съдържа повече от 60 фотографии и 16 QR код видеа", се казва в анотацията на изданието.

КРАСИМИРА КОЛДАМОВА е родена в Стара Загора на 8 декември 1938 г. Завършва първият експириментален клас в Държавното балетно училище в София, възпитаничка е на балетните педагози Владимир Белой и Лили Берон. Специализира две години в училището към Болшой театър при Елисавета Герт.

Започва кариерата си в Софийската опера. Първата й главна роля е Жизел на русенската балетна сцена, след което отново се завръща в София. Танцува на сцените на редица световни театри, прима е на френския „Гран бале класик“ през 1972/1973 г., многократно гастролира в Хавана по покана на именития хореограф Алберто Алонсо. Има над 60 роли в повече от 70 постановки. Последната й роля в балет е Едит Пиаф (1998), а на 65-годишна възраст танцува в спектакъла „50 години метаморфози“, посветен на самата нея. Колдамова се е снимала и в киното: във филма „А бяхме млади“ на Бинка Желязкова и филмите балети „Поети на танца“ на Людмил Стайков и „Куклата“ на Михаил Пандурски. За нея БНТ създава документалния филм „Живот на палци“.

„Винаги имам проблеми с медиите. Особоно когато им казвам, че искам да живея без трите „П“ – политици, преса, папа.“

Карлос Сантана, виртуозен китарист, роден на 20 юли преди 77 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...