"Вера и далавера. Есета и анализи, простотии и разкази 2000-2024" - новата книга на филолога проф. Александър Кьосев, излиза на 31 май, съобщи издателство "Колибри". Художник на корицата е Моника Вакарелова, а редактор - Валентин Калинов.

В сборника са събрани публицистични текстове, писани по различни поводи в периода 2000-2024 г. Жанровият им спектър варира от статии и есета до разкази и кратички иронични коментари в социалните мрежи.

Стилът е понякога сериозен и тъжен, друг път - весел, игриво интелектуален. Някои от текстовете са по-дълги и рефлексивни, други са по-къси и закачливи, отбелязват от издателството.

В предговора на "Вера и далавера" авторът уточнява:

"Първоначално си представях, че цялата книга ще бъде лека и забавна, като цветен сапунен мехур, който се носи насам-натам. Но цялата й втора част, за паметта и забравата, се оказа далеч от лекотата. Тя натежа, стана оловна и мрачна, там има доста анализи, самоанализи и умуване. В резултат книгата се получи някак несиметрична - като сапунен мехур, вътре в който има тежка сачма. Той иска да лети нагоре, тя го дърпа надолу, разтегля го и аха... да го скъса. Но той все пак някак издържа."

Книгата се публикува с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Създаване".

АЛЕКСАНДЪР КЬОСЕВ (70) е филолог, културолог и политик. Професор е по културна история на модерната епоха, директор на Културния център на Софийския университет и главен редактор на академичното електронно списание "Пирон". Неговите изследователски интереси са в сферата на проучването на четенето, културната история на комунистическия тоталитаризъм и автобиографичните изследвания. Публикувал е няколко книги и е редактирал многобройни колективни научни сборници на английски, немски и български език. Негови статии са преведени на английски, немски, френски, холандски, украински, чешки, полски, румънски и македонски. Едно от лицата на Движение "Реформи в културата".

„Никоя страна не може да се развива, ако гражданите й не са образовани.“

Нелсън Мандела, южноафрикански политик и борец за мир, роден на 18 юли преди 106 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...