Гробницата-мавзолей на братята Евлоги и Христо Георгиеви в гробището „Белу“ в Букурещ, което е със статут на музей, ще бъде отворена за посещение на 2 юни (неделя). Инициативата е на Посолството на България в северната ни съседка и тя бе обсъдена между областния управител на Русе Драгомир Драганов и посланика ни в Букурещ Радко Влайков по време на традиционната среща с българската общност миналата седмица. 

Целта на събитието е да се отбележи 200-годишнината от рождението на по-малкия от двамата братя – Христо Георгиев.

„Това се случва за първи път и е уникална възможност за всички, които обичат българската и румънската история, да посетят гробницата и да отдадат почит на хората, които имат огромен принос за съвременното развитие на българското и румънското общество“, споделиха от родната дипломатическа мисия, като благодарят за сътрудничеството си с организацията "Călator prin România".

„Действително това е емблематично събитие за всички българи. Надявам се и много русенци да успеят да посетят гробницата и да отдадат почит към делото на Евлоги и Христо Георгиеви, което със сигурност ще остане в родната история като пример за най-висш патриотизъм и безкористност“, коментира Драганов. 

Гробницата-мавзолей ще бъде отворена от 9:00 до 18:00 ч. Снимането ще бъде разрешено, както вътре, така и около комплекса. Доброволци ще информират посетителите за историята на гробницата-мавзолей. 

БРАТЯ ГЕОРГИЕВИ израстват във възрожденско Карлово, като те са възпитаници на един от големите български възрожденски просветители Райно Попович и отрано се изпълват с подчертано уважение и преклонение към образованието и просветата, съзнавайки голямата роля, която имат за просперитета на всеки народ. Със своите способности, предприемчивост, лоялност към партньорите те успяват да създадат една от най-големите и елитни български търговски къщи преди Освобождението, продължила дейността си и след това, с кантори в Букурещ, Браила, Галац, Русия и Англия и гъста мрежа от посредници и агенти в много европейски градове.

Те са едни от основателите и водачите на най-голямата и дейна организация на заможните българи Добродетелната дружина и имат важна роля във всяко нейно политическо и благотворително начинание. Те правят огромни дарения „на ползу роду“, като едно от най-известните е изграждането на Софийския университет. 

„Никоя страна не може да се развива, ако гражданите й не са образовани.“

Нелсън Мандела, южноафрикански политик и борец за мир, роден на 18 юли преди 106 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...