За първи път Старозагорската опера ще вземе участие в програмата на Националните Славейкови празници, които започнаха в Трявна. Това съобщиха от пресцентъра на културната институция. На 14 юни гостите и жителите на Трявна ще имат възможността да се насладят на балетния спектакъл „Гето“ по музика на Клезмер и Горан Брегович. Спектакът ще е на сцената на читалище „Пенчо Славейков 1871“ веднага след официалното откриване на празниците.

На 15 юни в парк „Етнографски комплекс“ в града ще бъдат представени спектаклите за най-малките - „ДО РЕ МИ в пелени“ и „ФА СОЛ ЛА“.

В последния фестивален ден след отличаването на лауреатите в Националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови и официално връчване на Славейкова награда за 2024 г. в салона на читалището Старозагорската опера ще представи концерта STING THE OPERA с песните на британската легенда Стинг в изпълнение на джазмена Петър Салчев, диригент Цветомир Василев, оркестър на операта и бигбенд.

„В средата на юни възрожденска Трявна ще се превърне в културната столица на България. Поводът – Национални Славейкови празници 2024, които ежегодно се провеждат под патронажа на президента на Република България и с гордост могат да се определят като най-значимото събитие в културния календар на местната власт“, каза за БТА Юлияна Цанева, експерт за връзки с обществеността в Община Трявна.

Откриването ще се състои на 14 юни на площад „Капитан дядо Никола“ в Трявна.

„Винаги имам проблеми с медиите. Особоно когато им казвам, че искам да живея без трите „П“ – политици, преса, папа.“

Карлос Сантана, виртуозен китарист, роден на 20 юли преди 77 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...