Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) налага глоба от 4,6 млн. лв. на собственика на eMag - „Данте Интернешънъл“, Румъния, веригата книжарници „Хеликон” и издателство „Колибри” за нарушения при рекламни кампании, съобщи investor.bg. 

Санкцията на E-mag е заради кампаниите "Черен петък", "eMag – най-лесният начин да поръчаш/Най-сигурният начин на доставка/Милиони начини да се зарадваш” и „Две години eMag.bg”. И трите са проведени през ноември и декември 2014 г. КЗК е установила и други нарушения на електронния магазин - при кампаниите с „Хеликон“ „Черен петък“, „Революция на цените“, „Crazy days“ и „Ловци на намаления“, както и нарушения, осъществени съвместно с „Колибри“ ООД в рамките на кампаниите„Революция на цените“ и „Crazy days“.

„Данте Интернешънъл“ е глобена с 4 657 779 лв. - процент от размера на приходите от продажби на дружеството за 2015 г. Глобата на „Хеликон” е 281 552 лв., а на "Колибри". Комисията твърди, че поведението на „Данте Интернешънъл“, „Хеликон“ и „Колибри“ в рамките на рекламните кампании има заблуждаващ характер по отношение на крайните цени на определени промоционални продукти, съответно за начина на тяхното формиране и представяне.

Производството е образувано по искане на електронния магазин store.bg. В сигнала му се твърди, че потребителите се въвеждат в заблуждение за намалените цени на продуктите с различни послания. Според дружеството в кампанията „Черен петък“ цените на продуктите в този ден са предварително завишени, а след това намалени с отстъпка до 70%. Книгите пък били на стандартни цени.

Глобените са изпратили свои защитни становища до КЗК. От „Данте Интернешънъл“ казват, че при промоции условията се определят независимо от eMag от пазарните партньори. В случай, че партньор реши да предлага отстъпки под „шапката“ на промоционална кампания, той отговаря за „комуникирането на условията”. При всеки случай обаче потребителите се известяват дали купуват от eMAG или от пазарен партньор. Дружеството отрича да е предлагало продукти с предварително завишена продажна цена. То изпрати до медиите следното становище:

"За трети път Комисията за защита на конкуренцията санкционира eMAG, като този път на компанията се налагат 9 глоби. За нас това е решение, което не приемаме, тъй като е неправилно и необосновано. Ще обжалваме решението в българския съд и ще предприемем всички необходими действия да представим казуса пред Европейската комисия. Нашите адвокати считат, че имаме пълното основание да вярваме, че ще постигнем справедливост. Виждането ни е, че eMAG се санкционира за това, че предлага добри и атрактивни за пазара цени и същевременно качествени услуги, носещи ползи на потребителите – елементи от бизнеса ни, които активно комуникираме. Ще продължим да инвестираме, за да създаваме добавена стойност за потребителите и за българския онлайн пазар." 

От „Хеликон“ пишат, че не разполагат с достъп до сайта на eMag и не могат да въвеждат там информация за предлаганите дружеството продукти. При постигане на съгласие за предлагане на определен продукт, дружеството следва да предостави единствено информация за продукта (снимка, корична цена, наличност). Дружеството твърди, че няма непосредствено участие при организирането на промоционалните кампании на eMag. Условията и правилата на промоциите, включително тези, в които „Хеликон“ АД е участвало, се изработват от eMag. За рекламната концепция също не се иска.f съгласието на „Хеликон“ АД. Дружеството посочва, че при промоции част от книгите, които предлага, са остарели. Така съответните издателства имат интерес такива книги да бъдат реализирани даже и на цена, по-ниска от коричната. За тези книги е посочена конкретна процентна отстъпка. Друга част са в нормална продажба и по време на кампаниите тези книги се предоставят за продажба на eMag по стандартните им продажни цени. Добавените рекламни послания, че това са „промоционални“ или „най-добри“ цени, са инициатива на eMag, като съгласие или одобрение от „Хеликон“ за такова представяне на продуктите не е търсено.

Издателство „Колибри“ твърди, че не участва в рекламните кампании на търговците, а провежда собствени промоции на издадените от него книги. „Колибри“ уточнява, че и рекламната концепция на eMag за промоциите не е съгласувана с дружеството и то не е взимало никакво непосредствено участие при организирането и реализирането на рекламните кампании.

Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. 

 

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Животът е скандали, мъка, разочарование, любов и саможертва, златни залези и черни бури.“

Лорънс Оливие, роден на 22 май преди 117 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.