Skif.bg припомня знакови цитати на бившия премиер Бойко Борисов от 2008 до миналата година по отношение на диктатора Путин, подпалил кървавата война срещу Украйна, която може да унищожи целия свят. Те са публикувани в двете части на книгата "Бойко Борисов. В първо лице" на издателство "Ludite".

 

„В съвременната история за мен номер едно, който ми е просто модел на подражание, е г-жа Ангела Меркел. От друга страна, Путин от една изостанала държава направи в момента сила, с която се съобразяват всички. Погледнато за своето време, Хитлер и Сталин също са номер едно. Или Мао – за това да водиш една империя толкова време в такива ситуации, се изискват качества.”

В интервю за списание „Макс”, август 2008 г.

---

„В момента с Владимир Путин имаме много добър диалог, той ме разбира по-добре от българските политици.

Когато се видяхме с г-н Путин, той ми каза, че има един работещ проект, какъвто е „Белене”. Отидох и видях, че има един гьол. Сега той се съгласи с мене, че трябва и финансово-икономически, и с европейски инвеститори да се преструктурира проектът, така че нямаме никакъв спор по „Белене”.”

Пред журналисти след бенефисен мач, 4 юли 2010 г.

---

"Голяма част от сферата на туризма, селското стопанство и търговията са свързани с Русия. Затова ние понасяме големи загуби. Разбира се, тази ситуация в голяма степен нервира и московското ръководство. Съвсем не е случайно, че президентът Путин се изказа доста остро по отношение на България. Уверен съм, че той имаше основания за това В резултат станахме без вина виновни, без да имаме никакво желание, още по-малко цел отношенията между България и Русия да станат хладни. Моля се на Бога големите началници по-бързо да се разберат и санкциите да бъдат отменени."

В интервю за руската информационна агенция ТАСС по повод въведени от ЕС санкции за Русия и недоволството на руския президент, 8 юли 2015 г.

---

"Преди няколко дни имах едно действително много върховно изпитание. Една нощ, в която министърът на отбраната и шефът на Генералния щаб предадоха, че има план за полети на руски военни самолети през нашата територия. Много е ясна военната ни доктрина, ясна е нашата задача да охраняваме южния фланг на НАТО. Ясно е разписано какво трябва да направят нашите пилоти. Трябваше да се вземе решение как да постъпим в този момент. Началникът на щаба чакаше заповед. Дилемата беше дали да изпълним това, което имаме като поет ангажимент, с ясното съзнание, че на другия ден трябва да събираме останки от хора и самолети по Черно море. Не мога да допусна такова нещо.

Разпоредих, ако се наложи, да ги пропуснем, с ясното съзнание, че не изпълняваме своя ангажимент, но ми се видя по-лесно да се разбера с натовските партньори, отколкото да изкарват с ковчези пилоти. Истински се надявам в Москва да не си експериментират с нашите приятелски чувства, на целия народ към тях. Ние взехме това решение с ръководството на армията, но не бива да бъдем провокирани, защото това също не е добър пример за добросъседство и приятелство. Има дипломатически канали, по които може да мине всеки хуманитарен транспорт, и ние ще го пропуснем.”

При представяне на кандидат-кметовете на ГЕРБ в "Арена Армеец", 13 септември 2015 г.

---

“Не съм чак толкова голям ястреб и не влизам в такива теми”.

Пред журналисти по повод изявлението на президента Росен Плевнелиев, че Русия се готви да води хибридна война на Балканите, целяща да дестабилизира цяла Европа, 16 ноември 2015 г.

---

"Ние сме се разбрали с Путин. Той прекрасно знае, ние сме си говорили, аз съм му казал, че това ще го правя. Не можеш да си имаш в двора чешма, а да ходиш да си доставяш от друго место."

По БНТ повод за започналото проучване за нефт и газ в Черно море, 29 април 2016 г.

---

"Аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи - мир и любов."

По повод отказа на България да се включи в обща флотилия на НАТО в Черно море, заявен пред президента на Румъния Клаус Йоханис, 16 юни 2016 г.

---

"Знаете президентът Путин, премиерът Медведев ходят в Атина, Белград, Будапеща, обикалят ни, създава се едно излишно напрежение, което не искаме. ... Газовият хъб може да мине заедно в един пакет със "Северен поток" 2. … Не може да кажеш, че "Южен поток" е лошо за Европа, а "Северен поток" 1 и 2 са хубаво за Европа."

Обявява курс към нормализация на отношенията с Русия, 1 юли 2016 г.

---

"Аз цял живот съм бил биткаджия и знам, че хубав бой няма – винаги е лошо. Затова много пък по-умни и по-мъдри от мен преди векове са казали, че добра война няма – по-добре лош мир. Аз дори бих стигнал до крайности в тази посока – Черно море да бъде обявено за демилитализирана зона – без военни, без кораби, без подводници."

Пред журналисти след откриване на пречиствателна станция в Стара Загора, 9 юли 2016 г.

---

"Народът избира кой и как да го управлява... Като не ме харесват, ще си изберат някой като Мони Паси - смел, голям боец, който да налита с крилати ракети и да пребива руснаци и който му дойде на акъла. Нали, такива смелчаци има много в България. Те и в Банкя има много такива. Които много обичат в кръчмите да нападат, ама после бягат..."

По БНТ, 11 юли 2016 г.

---

"Обещавам, следващия път, когато стана премиер, ще поръчам в Русия една "Лада Нива” да я бронират, защото аз имам няколко смъртни присъди от международни босове, които съм залавял и екстрадирал. Вие искате да ме изкарате като пушечно месо в небронирана кола…Добре, ще поема и този риск… Ще се возя на "Лада", обещавам, "Нива", бронирана в Москва, президентът Путин няма да ми откаже да ми я бронират, за да сте доволни и да бъдем унизени както трябва.

На излизане от президентството, където е върнал мандата за съставяне на правителство, коментира разкритията на bTV, че скъпите джипове, купени от държавните горски стопанства, за да се развива скъпият ловен туризъм, всъщност са били подарени на НСО. Самият Борисов е сниман да шофира един от тях при посещение в Харманли, 2 декември 2016 г.

---

"Ако стане война, руските самолети са насочени срещу България. Цяло лято влачим танкове по магистралите, но най-важното е, че не допуснахме учения в Черно море, тъй като то щеше да "заври", ако в него бяха вкарани бойни кораби. ... Помолих Путин да върне руските туристи. Условието му е да се грижим за сигурността им."

В интервю за bTV, 18 септември 2017 г.

---

"Аз с Путин винаги съм бил в много добри отношения лични, дори когато сме се карали."

Отговаря задочно на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, която му предложи гражданство, за да може да гласува за руски президент. Коментарът на Захарова е по повод шега на Борисов: "В света има две неща, които не се избират: родителите и президентът на Русия",

16 февруари 2018 г.

---

"Не съм длъжен да убеждавам г-н Путин за забавянето. Аз не се бъркам на нито една държава. На българска територия инвеститор е Саудитска Арабия и ние изграждаме българската газопреносна мрежа. … На територията на България няма "Турски поток". … И Путин, и Ердоган искат да дойдат за откриването на "Балкански поток".

След като се е върнал от церемонията по пускането на "Турски поток" в Истанбул, се тросва на журналистически въпрос как е убедил Путин, че не се бави реализацията на проекта за 3 млрд. лв. на българска територия,, 9 януари 2020 г.

---

"От Доналд Тръмп и Белия дом до Путин, Ердоган, Вучич - само президенти. И аз – едно малко премиерче – по средата, ето - всички да сте доволни."

От хеликоптера към сръбския президент Александър Вучич, който се интересува дали дали някой може да има претенции за начина, по който се строи газопроводът "Турски поток" в България, 1 юни 2020 г.

"Бойко Борисов. (В) първо лице" ТУК

 

"Бойко Борисов. (В) Първо лице: Още два мандата по-късно" ТУК

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

Песни като „Running Scared" и „Pretty Woman" са за взаимната любов. Но слушателите не мислят така. Вероятно в гласа ми има винаги някаква тъга, меланхолия, какво да правя.“

Рой Орбисън, американски музикант, един от пионерите на рокендрола, роден на 23 април преди 88 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си