ОТКЪС

КУЛТЪТ КЪМ РЕЛИКВИТЕ, ПОКЛОННИЧЕСТВОТО И ЛОВЪТ НА СВЕТИНИ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ПЪРВИЯ КРЪСТОНОСЕН ПОХОД

Стремежът към странстване до свети места и преклонение пред паметниците и свидетелствата, които съхраняват, отразяват и символизират идеята за връзката между света на Божественото и света на хората, както и желанието за прикосновение с духовните сили и благодатта, които тези места и обекти обладават, са дълбоко заложени в човешката природа. Те са присъщи и изконни за повечето световни религии и духовни традиции . Практиката на поклонничеството в християнството вероятно датира още от I–II в. и е свързана с желанието за посещение на Светите земи и преклонение пред местата, осветени от раждането, живота, страстите, смъртта и възкресението на приелия плът Божи Син Иисус Христос и битието на неговата майка Дева Мария, както и от живота, дейността и кончината на първите апостоли, евангелисти и светци, за които тогава традицията все още пазела жив спомен. И макар и да има известия за пилигрими още през III в., същинската история на християнското поклонничество започва едва през първата третина на IV в. Началото е поставено с откриването в Йерусалим на реликвите, свързани с Христовите страсти, намерени от св. императрица Елена и с последвалото изграждане на базиликите на Божи гроб в Йерусалим и на Рождество Христово във Витлеем от нейния син св. император Константин Велики. Тези събития, заедно с въвеждането на християнството като официална религия в Римската империя и създаването на първите поклоннически пътеводители (итинерарии) положили основите на една традиция. През последвалите столетия тя успяла не само да се развие и процъфти както в Източната, така и в Западната империя (V–VI в.), но и да устои на редица геополитически и религиозни промени, разтърсили региона на Източното Средиземноморие в лицето на арабското завоевание на Палестина, Сирия и Египет (VII в.) и иконоборческата криза във Византия (VIII–IX в.) и дори да укрепне и да се засили отново заедно с възмогващото се франкско общество през IX в., за да се превърне за западните християни от акт на религиозен пиетет, духовно търсене, покаяние, културна мода и даже опасна авантюра в едно мощно движение и дори в своеобразна институция през X и XI в.

Тъкмо последният период белязал началото на „голямото време на поклонниците“ . Балансът на силите в Средиземноморието започнал да се променя в тази епоха. Мюсюлманите постепенно отстъпвали от своите позиции в Западното Средиземноморие. Византийската флота допринасяла в голяма степен за сигурността на морските пътешествия, а разрастващата се италианска морска търговия създавала директни връзки между Запада и мюсюлманските и ромейските пристанища в Ориента. Пътят от Венеция, Амалфи и Бари до Константинопол, Антиохия, Триполи, Александрия и други важни пристанища в Леванта бил сравнително сигурен и все повече хора от Запада се отправяли към Източното Средиземноморие в качеството си на търговци, наемници или поклонници . Повечето латински пилигрими предпочитали да плават с италиански кораби до византийската столица, където да спрат и да се поклонят на множеството прочути реликви и духовни съкровища, които Градът съхранявал от столетия, и оттам да продължат по суша или вода до Светите земи. С приобщаването на Унгария към Pax Christiana в края на X в. и покоряването на българските земи от Византия в началото на XI в. бил отворен и сухопътният маршрут, който през Централна Европа, Балканите и Анатолия осигурявал алтернативен достъп на западните поклонници до Сирия и Палестина, който освен това бил значително по-евтин и донякъде по-сигурен от морското пътешествие. Изпитанията, тежестите и предизвикателствата, понасяни по дългия път към Светите земи били посрещани и схващани от християните като акт на покаяние и очищение и поради това поклонничеството било препоръчвано от Църквата като форма на покаятелна практика. Клюнийското движение активно подкрепяло поклонничеството и енергично проповядвало изкупителните странствания до Светите места. Зараждала се идеята за индулгенция  за греховете на пилигримите, посетили Божи гроб. Но не само стремежът към изкупление и опрощение карал все повече християни от Запада да поемат своя кръст по дългия нелек път към Светите земи. Мистичната сила и атмосфера на евангелските места, паметници и реликви и вярата в непосредствения и чудотворен контакт с тях, който осигурявал духовни заслуги и благодат, била същинската причина, която привличала множеството поклонници и влияела твърде силно върху техните емоции и въображение. В началото на XI в. духът на милениариз­ма и религиозният ентусиазъм на възмогващия се по това време Запад карали все повече християни от латинския свят да отправят поглед към Ориента и да поемат на съкровеното поклонение към Божи гроб. Редица благородници заедно със своите съпруги и свити, представители на църковния клир и на простолюдието извършвали все по-често индивидуално или групово своите поклоннически пътешествия към Светите земи. Пилигримството добивало все по-масов характер, за което свидетелства клюнийския монах Раул Глабер:

По същото това време от цял свят към гроба на Спасителя в Йерусалим потекоха такива безчислени тълпи народ, каквито по-рано би било невъзможно дори да си представи човек: най-напред люде от нисшето съсловие, сетне от средното, а после и превелики крале, графове и епископи. Накрая се случи нещо невиждано: ведно с най-голямата беднотия тук пристигнаха и множество знатни жени.[…] Мнозина се допитаха до по-прозорливите люде на своето времe, за да разберат що значи това невиждано в предишните епохи стичане на народ към Йерусалим. И някои отвърнаха твърде предпазливо, че то не е нищо друго освен знамение за пришествието на изпадналия Антихрист, чиято поява според Писанието се очаква в края на този век... 

Калин Йорданов,  „Кръстоносните походи: реликви и чудеса“ , изд. „Изток-Запад”

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Много хора ме питат колко точно съм нисък. Истината е, че след последния ми развод не ми стигат към 100 000 долара.“

Мики Руни, американски актьор, роден на 23 септември преди 103 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?