От тази седмица в някои книжарници вече се продава втората част на книгата с цитатите на Бойко Борисов – "Бойко Борисов (В) ПЪРВО ЛИЦЕ 2. Още два мандата по-късно". Можете да си я поръчате и онлайн в store.bg, booklover.bg, ciela.com, knigabg.com и bookpoint.bg. Големите книготърговци още се колебаят дали да качат за продажба на сайтовете си неудобното томче. 

Издателство "Ludite" е свикнало на такова отношение. Първият том преди пет години половина буквално беше скрит от някои продавачи, след като започна да се купува като топъл хляб. 

Книгата е особено важна за опресняване на паметта на тези избиратели, които все още не са разбрали кой ги управлява вече 12 години с кратки и незначителни прекъсвания. 

Предлагаме ви откъс от книгата с подслушаните разговори на премиера, които красноречиво казват всичко както за културата му като човек, така и за политическия му маниер. 

 --------------------

 "Просто Цвета да каже „Аз съм проста кърджалийска пу... и не мога да правя разлика между „масово изтребление” и „геноцид“… Съобразете се с мойта простотия… И така… Просто казвате, че е проста жената и си карате… Когат си прост е лесно… 

Аз сутринта три пъти, нали, му обяснявах, понеже съм прост и не знам английски, всъщност, не съм разбрал това, което ми е казвал правилно, и съм ги нае... с двеста – тези чужденци, премиери… и сега като усетиха, че съм им го вкарал, аз съм се оправил, а те са затънали, …и се обаждат да ми кажат защо съм… и викам – ей, не е със лошо, прост съм, на мене английския ми е лош, всъщност…

…какви пари искате, мама му да е... Язък, еее, ама то… То се набута вече у водопада… и си се такова… И си се върти даже и си такова… 

​​​​​​​Сутринта имах същия случай, и Влади Горанов беха, Сотир, Гешев… за по телефона… и се смеят тихо, а аз с такова удоволствие им обяснявам на колегата немец, …баварец, че вследствие моята простотия всичко се случило… И после една (…) унгарец, или колегата поляк, (…) накрая Гешев вика – „Абе, аз обичам да се правим на луд, ама вие, господин премиер, май се правите много успешно”. Не, бе, викам, брат ми – прост съм и ми е лесно. То е кофти да си сложен. …Аз съм като тея старите трактори – какво му сипеш, той си пърпори и си върви… 

Така че, така й кажи на Цвета Караянчева – да обяснява всичко с простотията си. Иначе раздуйте това, че вкарах така (…), това… Ка Фе Не по „Еврохолд”, на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно… А това за къщите за гости как се движи? … Да, това сутринта аз съм го разпоредил…. Ами стотина-двеста къщи за гости как ще приберем… (пауза)… Дааа, на Манолев шъ (…) ще му повдигнат днеска или утре обвинение…(…) те са… Ако допре-допре… еее, там и кмета, и кмета ще изгори…иии така… но аз ще изгоря всичко, да не изгори Елена Йончева оттука… Един няма да пощадя от наш’те…”

От аудиозапис на телефонен разговор с неизвестен събеседник. Файлът е изпратен анонимно до няколко медии, 12 юни 2020 г. 

 

"Това е 10-15 години вече. Нищо ново. Като наближат избори, започват по един и същи начин – ментета, записват се. Е, Ненчо Балабанов да го вземат, той най-готино ме имитира и да кара от сутрин до вечер.

Сега се забавлявам. Това означава, че още много, много ги е страх и понеже правим много добри неща, трябва нещо да се измисли. Сега и техниката напредна много. Но важно е да не се разфокусираш. 

... 

Да си пише човекът, какво лошо има? Всеки може да пише. Аз строя с колегите."

Пред журналисти по повод изтеклия аудиозапис и нова публикация на Божков в социалните мрежи, 13 юни 2020 г. 

 

"Ако се вкарам само да мисля за това, значи, че му обръщам внимание. Да правят каквото знаят. Ма колкото искат да правят. Повече да правят. Няма лоша реклама."

Пред журналисти, 15 юни 2020 г. 

 

"В учебниците на КГБ пише, че трябва да създадеш такъв компромат, че да отвратиш този, който го гледа. Злато, евра, ужас, отвратилно...

Може да са ме записали как хъркам, а ако се бях развил?! За едни щеше да е реклама. Оставаше да има едно малко момче да има и да се хвърля оттука. Гол премиер спи. Навремето като главен секретар ме сравняваха с Чък Норис, аз не спя... За кой друг излезе, чия друга спалня е интересната... Защо са ме снимали завит, да ме бяха снимали гол. И то в държавна спалня.... 

Притеснен съм, защото, когато спя, съм беззащитен...Нали съм най-пазен бе, що ми е пистолет до главата?!... От днеска, ще спя с пистолет... И понеже моя дядо са го били комунистите, от днес вече много ще съм нащрек.

Аз не съм стерилен да говоря като пред камера, като се ядосам, те са чували много неща от мене. Но после я прегърна, цуна я (целува председателя на Народното събрание Цвета Караянчева) и ми прощава ,защото знае, че го правя с душа.  Ако Радев го запишат как си говорят, дали е толкова стерилно?!

ДПС действа по друг начин, те действат отзад, тихо.

Аз съм безукорно честен човек."

На пресконференция в централата на ГЕРБ заради изтеклите снимки от спалнята на премиера с пачки евро и кюлчета злато в нощното му шкафче, 17 юни 2020 г. 

 

"Обличам се, че отивам в Брюксел да вечерям с Урсула фон дер Лайен у тях, а ще закусвам с Шарл Мишел сабалем.

Тея двамата, Корнела и Радев, са големи сладури. И понеже навсякъде приказват, че ти си им основният гръб, хич не е приятно. 

Друго говорят, Валентин Василич, ама, ако искаш утре вечер, като си тука, мини да ме видиш. Когато ти е кеф. ... Дет се вика, при мен все още е най-сигурно.

От тебе трябва да прозвучи, че въпреки вчерашния му тон и глупости, аз отново съм бил държавнически и съм те пратил, за да не се усети в инвеститорите, в японския бизнес и хората каквото и да било. Отново съм бил по-мъдрият. Намери бързо повод. Ако в парламента има...Трябва да му се подиграваме, да изглежда смешен, щото вчера от яростта си изговори всичките тея работи. И ти можеш да си го използваш това. Ако не го направиш в парламента, нещо да отидеш, щото Влади и Менда мисля, че са там и Валери. Я ги виж и ми чукни само да ми кажеш."

От запис на разговор, изпратен анонимно до медите, за който се предполага, че е с бившия шеф на "Лукойл" Валентин Златев, 27 юни 2020 г. 

 

"Могат да ме снимат гол, колкото искат..."

От джипа на пътя за Сърница, 2 юли 2020 г. 

 

"Аз не съм момиче да си пазя SMS-ите. Явно някои, които се имат за мъже, са далече от мъжете. Нали, за да си пазиш SMS-а с години, за да може да го покажеш. … Обадил ми се е, дошъл е, ние сме водили много работни срещи, много... Нали, за да отидем в Румъния и да му открием завод, това трябва да се договори... Не виждам за какво е тази истерия. И виждаш ли, ако е Борисов е лошо, а ако е Радев, значи това вече е нападение. Не е нападение, напротив. Казваш си истината и всичко е точно. Какво лошо има в това да кажеш: Семейни приятели сме, познаваме се, има човека бизнес там, решихме да го подкрепим. Кое е укоримото? … Единственото укоримо е да обвиняваш другите, а да казваш: Аз съм девица! В същото време се оказва, че не само, че не си, а много по-лошо."

Пред журналисти в Пазарджик при откриването на логистична база, по повод SMS "Добро утро, бос", изпратен до него от обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков, 3 юли 2020 г.

 

"За тебе може винаги... Не, то беше кратък разговор, но със тоя Стати беше по-дълъг. Щото му казах: Аз утре ще дойда, ще ти дам парите, но паралелно с това вкарвам АДФИ и от хотела ти в Гърция до тука ще дойдат по това... Ааааа, викам, сладур такъв, ще ме притискаш! Аз утре ще дойда, ще разгледам и ще ти кажа. От 4.5 млн. лв. станаха 16 млн. лв., щот тре'а да му построим и хотела.

Боре, не може да уволниш зам.-председателя на студентския съвет. После – уволнил моя зам.-министър на правосъдието. Може да е от ВМРО, ама все едно ме шляпа и мене през ръцете. Да ги върне, да си правят избори и, ако някъде ми подскажеш, може утре-вдругиден да пием по едно кафе и да ги...

Айде, братиньо!"

От пореден анонимен запис на разговор, изпратен до медиите, за който се твърди, че е с председателя на Конституционния съд и бивш главен прокурор Борис Велчев, който има спомен за такъв разговор, 15 юли 2020 г. 

 

"Акъл се набива, Томиславе, на умен човек. На прост човек к*р се набива! Той не може да поеме акъл, може да поеме един к*р. Като се трови, като му се е*ава майката и така нататък. Това може простият човек.

...

S класа начело на протеста. Ами тя харчи 20 на сто бензин, бе… да харчи 30 на сто в Бургас… И той ми протестира за цена на горива…Абе, х*йо… Само че не в тех е проблема. Проблема е Радев. С това, че излезе и каза – два милион и половин не са виновни за бедността, виновно е правителството… Ама правителството плати миналата шест милиарда и седемстотин за неговата партия… Бедният човек се вози в градския транспорт, който е най-добрия в София, а не се задръства града… Само че тази приказка, като излезеш да я изговориш, ще те чуят 100-200 хиляди от интелигентните хора и ще кажат – да , правилно… Само че когато си обграден от тъпанари, нито може да се прави политика, нито да се говори истината и да се праят реформи. Няма такова нещо. Не, правилни неща не могат да се правят… Правилни неща с такъв президент не се правят. С такава опозиция не се прави."

Пореден аудио запис на разговор с Томислав Дончев, изпратен анонимно до медиите, 29 юли 2020 г. 

 

"Да, все още си спомням тази наша среща с Бойко Борисов. Той се опита да обясни подробно целия скандал и звучеше много откровено. Историята му беше наистина, донякъде страшна, подходяща и за сценарий на криминален филм или интересен роман. Сега сериозно - да, той е в беда. Той допусна явни грешки, включително и в личния си живот."

Председателят на ЕНП Доналд Туск разказва за среща с Борисов, на която са говорили за изтеклите снимки от спалнята му, 24 октомври 2020 г.

 

“… при циркулиращите от спалнята ми снимки става въпрос за снимки,  аранжирани като по учебник на КГБ, където се дава насока унищожаването на един човек да бъде постигнато, като се вземат известни за човека истини, които обаче да бъдат инструментализирани за целта. 

...

Този план се подготвя от години и всичките ми реформи само подтикнаха още повече враговете ми. И така, преди две или три години, най-вероятно през 2017 г., съм сниман как спя. Някой е успял да отвори вратата на спалнята ми и да направи снимката. Но на нея виждате само как спя. Това все още не разгръща предвидения от извършителите ефект. Трябваше да се добави нещо, което да отврати хората. Затова сложиха златни кюлчета, пачки пари и пистолет в нощното ми шкафче и след това снимаха тази аранжировка.

Снимката е направена в правителствената резиденция, където живея. Отдавна съм разведен и живея сам. Имам ли любовен живот? Разбира се, че имам. Ако хората ги интересува, мога да го кажа: Аз съм човек с човешки потребности.

Въпросът е, че никога през всичките години, когато една дама ме е посещавала, охраната не е претърсвала и контролирала чантата й.

Вероятно е било безразсъдно. Именно заради това на извършителите вероятно им е било лесно. Една красива жена може много лесно да преодолее защитата ми. Така враговете ми вкараха златото и пачките пари в къщата ми. 

(Борисов се изправя, взима дамската чанта на седящата до него шефка на кабинета му). Погледнете тази дамска чанта: Вътре има достатъчно място, за да съберете малки кюлчета злато и пачки пари. И тогава ми се обажда дамата и казва: „Идваш ли? Чакам те.“. Аз й казвам: „Изчакай, все още съм на интервю, идвам след 15 минути“. Охраната има указания да я допусне в къщата ми, и сега тя знае, че има 15 минути, през които е необезпокоявана там. След това слага парите и златото в шкафчето ми, излиза и започва да снима с мобилния си телефон и отново идва в спалнята ми. Като Мата Хари. 

Сега дори не искам да виждам жени. Виждате ли, аз съм успешен политик, но личният ми живот е провал. Работя по 20 часа на ден, цялото ми време е посветено на работата, докато враговете ми се опитват да ми пришият скандали. Какво ли не е имало. Твърдят, че притежавам къща в Барселона, имот в Лос Анджелис или гръцки остров, където дори уж трябва да съм убил манекенка. Когато хората погледнат отблизо, никога не остава нищо от тези обвинения. В допълнение трябва да знаете, че в България отдавна съществува черен пазар за компромати.”

В интервю за германския вестник “Франкфуртер алгемайне цайтунг”, 29 ноември 2020 г.  

 

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Опитвам се да не гледам напред или назад, опитвам се да продължа нагоре”.

Шарлот Бронте, английска писателка, родена на 21 април преди 208 години 

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си