Световноизвестният оперен певец Пласидо Доминго получи ново обвинение в сексуален тормоз, съобщи сайта freemalaysiatoday.com. Преди три години той беше принуден да се извини за посегателствата и това му се отрази на калиерата, най-вече в САЩ.

Обвиненията този път са отправени от испанска певеца, чиято самоличност не се разкрива. По време на предаване на телевизионния канал La Sexta в неделя тя е била показана на екран като тъмен силует. Според предполагаемата жертва единият от тримата тенори, а именно Пласидо Доминго, веднъж се опитал да я целуне, а при друг случай поискал от нея разрешение да пъхне ръцете си в задните джобове на панталоните й. 

Ето част от разказа й:

„Едно от първите неща, които ти казват, е да не се качваш сама в асансьор с Пласидо Доминго. Първият път, когато се почувствах неспокойна, беше на репетиция. Той ми каза пред всички: „Слушай, мога ли да пъхна ръката си в един от тези твои прекрасни джобове. Аз носех панталони с бродиран заден джоб. Стомахът ми се сви, защото си помислих какво да отговоря на Доминго, за да продължим нормално. Ако му кажа „не“, щеше да има последствия, а ако кажа „да“ – дори не исках да си помисля за това. Той е Доминго. Той е недосегаем“.

Жената твърди, че именно затова не е докладвала за тези инциденти от началото на този век на своите ръководители или на властите. Засега няма повдигнато криминално обвинение. 

В разследване на Американската гилдия на музикалните артисти (AGMA) от 2020 г. над 20 жени – певици, танцьорки, вокални педагози и обслужващ персонал зад кулисите, разказаха, че са били свидетелки или жертви на неподходящо поведение от страна на Доминго в продължение на повече от три десетилетия. По думите им, известният тенор се е опитвал да ги целува или да ги докосва по непозволен начин, канил ги е на срещи, звънял им е по телефона нощем и т.н. Те смятат, че отказите им от контакт с Доминго е повлиял негативно на кариерите им. Неговият прес-секретар нарече признанията им опит да се очерни репутацията на тенора.

По повод обвинята в сексуални посегателства през февруари 2020 г. Доминго заяви:

„През последните няколко месеца доста мислих за твърденията, които различни мои колеги отправят срещу мен. Уважавам това, че тези жени най-накрая се почувстваха достатъчно удобно, за да говорят, и искам да знаят, че искрено съжалявам за болката, която им причиних.

Поемам пълна отговорност за действията си и се промених към по-добро. Сега осъзнавам, че някои жени може би не са могли да изразят честно мнението си заради опасения, че това би повлияло негативно на кариерите им. Макар и никога да не съм имал такива намерения, никой не бива да бъде поставен в положение да се чувства така“.

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Да живееш без някои от нещата, които искаш, е неразривна част от щастието.“

Бъртранд Ръсел, уелски философ, роден на 18 май преди 152 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.

В името на психологията - научност, страст и отдаденост

 

Творчески портрет на психолога и историк на психологията, историк на българската психоанализа доц. Стоил Мавродиев