ИНЕС АЙЗЕЛЕ, DW

На 30 януари се навършват 75 години от убийството на Мохандас Карамчанд Ганди. Известният още и като "Махатма" ("велика душа") освобождава Индия от британското колониално управление през 1947 година. Няма и половин година след това 78-годишният Ганди той е убит от хиндуистки националист. 

Неговата философия за ненасилие му спечелват уважение по целия свят. Междувременно обаче се разпространяват и някои доста съмнителни твърдения, свързани с неговата личност. DW провери фактите.  

Бил ли е Ганди приятел с Адолф Хитлер?

Твърдение: Според мит, който постоянно се публикува, Махатма Ганди и Адолф Хитлер са се познавали. Като доказателство за това се сочат писма от Ганди до Хитлер, които започват със "Скъпи приятелю" и завършват с "Твой искрен приятел".

Проверка на фактите: погрешно

Вярно е, че Ганди е писал на Хитлер. Документирани са едно писмо от 23 юли 1939 г. и едно от 24 декември 1940 година. Посочвани са многократно, включително и в писанията на Ганди (том 76, стр. 156 и том 79, стр. 453). Нищо в тях обаче не говори за това, че иконата на индийското движение за независимост и германският диктатор може да са били в приятелски отношения. В първото писмо Ганди по-скоро моли Хитлер да не започва война. Във второто, когато Втората световна война вече е започнала, той го призовава да се стреми към мир. Тези писма обаче така и не стигат до диктатора - различни източници твърдят, че британците са попречили на тяхното предаване. Ганди е вярвал, че хората могат да вършат чудовищни неща, без непременно да са чудовища - включително Хитлер. 

Бил ли е Ганди расист?

Твърдение: Много публикации в социалните мрежи свидетелстват за предразсъдъците на Ганди към чернокожите. Заради това през 2018 г. беше демонтирана негова статуя от кампуса на Университета в Гана. През 2020 г., около протестите "Животът на чернокожите има значение", хиляди се подписаха под петиция за премахването на паметника на Ганди в Лондон.

Проверка на фактите: вярно, но само донякъде

Между 1893 г. и 1914 г. Ганди живее с кратко прекъсване в Южна Африка. Там младият юрист се превръща в активист срещу несправедливостта и дискриминацията. Той обаче проблематизира тези феномени единствено за отношението на белите към индийската диаспора в Южна Африка. Първоначално Ганди е гледал на чернокожите отвисоко и не се застъпвал за тях.

В том 1, стр. 410 Ганди пише: "Нашият живот е постоянна борба срещу унижението, което европейците искат да ни наложат и което ни свежда до нивото на грубия kaffir (ранното расистко название за чернокож - бел. ред.). Историкът Винай Лал казва следното: "Ако някой попита дали Ганди е бил расист, отговорът, отнасящ се за пределен период от престоя му в Южна Африка, е положителен". 

Рамачандра Гуха, известен журналист и биограф на Ганди, пише в статия във вестник "Telegraph India", че Ганди несъмнено е бил расист през своите 20 години. Но в средата на 30-те си години, докато все още се намира в Южна Африка, той спира да описва чернокожите като по-нисши от индийците. Многократно подкрепя и равните им права. През 1936 г. Ганди казва пред четирима афроамериканци, които приема в ашрама си, че следващият голям етап от ненасилствена съпротива ще бъде борбата на афроамериканците, и че вярва в това. 

Повечето експерти също смятат, че Ганди е преразгледал първоначалните си расистки възгледи спрямо чернокожите. Смята се, че той е и сред вдъхновителите на Нелсън Мандела и Мартин Лутър Кинг.

Срещали ли са се някога Махатма Ганди и Далай Лама?

Твърдение: В социалните медии се разпространява снимка, на която Ганди е в Лондон с момче, облечено в тибетски дрехи - Далай Лама като дете. 

Проверка на фактите: погрешно

Не е вярно, че двамата мъже са се срещали - снимката е монтаж. Оригинална снимка на Ганди на Даунинг стрийт № 10 в Лондон може да се намери в архива на фотоагенцията Getty Images. Тя е с дата 3 ноември 1931 г. - няколко години преди раждането на Далай Лама, койте е роден през 1935 година, според официалния му уебсайт. Оригиналната снимка на Далай Лама като дете също може да бъде открита там. За това, че кадърът е фалшификат, говори и фактът, че изображението на Далай Лама е по-светло от останалата част от снимката. В интервю за индийския Hindustan Times самият Далай Лама също заявява, че е "срещал Ганди само в сънищата си".

Лягал ли си е Ганди на стари години с млади жени?

Твърдение: В доста напреднала възраст Махатма Ганди си е лягал под една завивка с млади жени. И той, и жените били голи.

Проверка на фактите: истина

В продължение на десетилетия Ганди практикува "брахмачария" - живот, основан на сексуалното въздържание. В том 85, стр. 392 от събраните му съчинения той пише, че не е правил секс със съпругата си Кастурба от 1901 година. След смъртта й през 1944 г. Ганди започва да спи в едно легло с много по-млади от него голи жени, както и да се къпе с тях. В том 94, страница 137 четем още: "Може да съм докосвал хиляди и хиляди, но това никога не е имало значението на похотливост. С някои от тях съм спал гол, но никога с намерение за сладострастно удовлетворение."

За Ганди това е бил начин да тества волята си. Според известните досега факти, никога не се е стигало до сексуални действия. Все пак в интервю за "Times of India" историкът Кусум Вадгама критикува Ганди, че по този начин е злоупотребил с властта си и е използвал жените като опитни зайчета. Винай Лал смята, че е важно да се вземе предвид и че три от замесените жени - внучките му Ману и Абха, както и личната му лекарка Сушила Наяр - са били негови близки и са познавали начина му на мислене.

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Опитвам се да не гледам напред или назад, опитвам се да продължа нагоре”.

Шарлот Бронте, английска писателка, родена на 21 април преди 208 години 

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си