ИНЕС АЙЗЕЛЕ, DW

На 30 януари се навършват 75 години от убийството на Мохандас Карамчанд Ганди. Известният още и като "Махатма" ("велика душа") освобождава Индия от британското колониално управление през 1947 година. Няма и половин година след това 78-годишният Ганди той е убит от хиндуистки националист. 

Неговата философия за ненасилие му спечелват уважение по целия свят. Междувременно обаче се разпространяват и някои доста съмнителни твърдения, свързани с неговата личност. DW провери фактите.  

Бил ли е Ганди приятел с Адолф Хитлер?

Твърдение: Според мит, който постоянно се публикува, Махатма Ганди и Адолф Хитлер са се познавали. Като доказателство за това се сочат писма от Ганди до Хитлер, които започват със "Скъпи приятелю" и завършват с "Твой искрен приятел".

Проверка на фактите: погрешно

Вярно е, че Ганди е писал на Хитлер. Документирани са едно писмо от 23 юли 1939 г. и едно от 24 декември 1940 година. Посочвани са многократно, включително и в писанията на Ганди (том 76, стр. 156 и том 79, стр. 453). Нищо в тях обаче не говори за това, че иконата на индийското движение за независимост и германският диктатор може да са били в приятелски отношения. В първото писмо Ганди по-скоро моли Хитлер да не започва война. Във второто, когато Втората световна война вече е започнала, той го призовава да се стреми към мир. Тези писма обаче така и не стигат до диктатора - различни източници твърдят, че британците са попречили на тяхното предаване. Ганди е вярвал, че хората могат да вършат чудовищни неща, без непременно да са чудовища - включително Хитлер. 

Бил ли е Ганди расист?

Твърдение: Много публикации в социалните мрежи свидетелстват за предразсъдъците на Ганди към чернокожите. Заради това през 2018 г. беше демонтирана негова статуя от кампуса на Университета в Гана. През 2020 г., около протестите "Животът на чернокожите има значение", хиляди се подписаха под петиция за премахването на паметника на Ганди в Лондон.

Проверка на фактите: вярно, но само донякъде

Между 1893 г. и 1914 г. Ганди живее с кратко прекъсване в Южна Африка. Там младият юрист се превръща в активист срещу несправедливостта и дискриминацията. Той обаче проблематизира тези феномени единствено за отношението на белите към индийската диаспора в Южна Африка. Първоначално Ганди е гледал на чернокожите отвисоко и не се застъпвал за тях.

В том 1, стр. 410 Ганди пише: "Нашият живот е постоянна борба срещу унижението, което европейците искат да ни наложат и което ни свежда до нивото на грубия kaffir (ранното расистко название за чернокож - бел. ред.). Историкът Винай Лал казва следното: "Ако някой попита дали Ганди е бил расист, отговорът, отнасящ се за пределен период от престоя му в Южна Африка, е положителен". 

Рамачандра Гуха, известен журналист и биограф на Ганди, пише в статия във вестник "Telegraph India", че Ганди несъмнено е бил расист през своите 20 години. Но в средата на 30-те си години, докато все още се намира в Южна Африка, той спира да описва чернокожите като по-нисши от индийците. Многократно подкрепя и равните им права. През 1936 г. Ганди казва пред четирима афроамериканци, които приема в ашрама си, че следващият голям етап от ненасилствена съпротива ще бъде борбата на афроамериканците, и че вярва в това. 

Повечето експерти също смятат, че Ганди е преразгледал първоначалните си расистки възгледи спрямо чернокожите. Смята се, че той е и сред вдъхновителите на Нелсън Мандела и Мартин Лутър Кинг.

Срещали ли са се някога Махатма Ганди и Далай Лама?

Твърдение: В социалните медии се разпространява снимка, на която Ганди е в Лондон с момче, облечено в тибетски дрехи - Далай Лама като дете. 

Проверка на фактите: погрешно

Не е вярно, че двамата мъже са се срещали - снимката е монтаж. Оригинална снимка на Ганди на Даунинг стрийт № 10 в Лондон може да се намери в архива на фотоагенцията Getty Images. Тя е с дата 3 ноември 1931 г. - няколко години преди раждането на Далай Лама, койте е роден през 1935 година, според официалния му уебсайт. Оригиналната снимка на Далай Лама като дете също може да бъде открита там. За това, че кадърът е фалшификат, говори и фактът, че изображението на Далай Лама е по-светло от останалата част от снимката. В интервю за индийския Hindustan Times самият Далай Лама също заявява, че е "срещал Ганди само в сънищата си".

Лягал ли си е Ганди на стари години с млади жени?

Твърдение: В доста напреднала възраст Махатма Ганди си е лягал под една завивка с млади жени. И той, и жените били голи.

Проверка на фактите: истина

В продължение на десетилетия Ганди практикува "брахмачария" - живот, основан на сексуалното въздържание. В том 85, стр. 392 от събраните му съчинения той пише, че не е правил секс със съпругата си Кастурба от 1901 година. След смъртта й през 1944 г. Ганди започва да спи в едно легло с много по-млади от него голи жени, както и да се къпе с тях. В том 94, страница 137 четем още: "Може да съм докосвал хиляди и хиляди, но това никога не е имало значението на похотливост. С някои от тях съм спал гол, но никога с намерение за сладострастно удовлетворение."

За Ганди това е бил начин да тества волята си. Според известните досега факти, никога не се е стигало до сексуални действия. Все пак в интервю за "Times of India" историкът Кусум Вадгама критикува Ганди, че по този начин е злоупотребил с властта си и е използвал жените като опитни зайчета. Винай Лал смята, че е важно да се вземе предвид и че три от замесените жени - внучките му Ману и Абха, както и личната му лекарка Сушила Наяр - са били негови близки и са познавали начина му на мислене.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ВОЙНАТА

    Ода за Харкив

     "Държава и народ, които имат град като Харкив, никога не могат да бъдат победени" - коментар на Николай Слатински

„Знам какво мога като актьор и какво не. Робърт де Ниро може и нищо да не прави… Аз не мога…”

Кристоф Ламбер, френско-американски актьор, роден на 29 март преди 66 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Тихословия = умотворение

 

"Тихословия" е новата книга на Анго Боянов

Непреглътнатите думи-камъчета на Марин Георгиев

 

Може би Марин Георгиев не подозира, но той по параболичен начин е обяснил замисъла на книгата си чрез своята рефлексия за фрагментите на Атанас Далчев

За Шекспир, уличното куче и любовта, без която не можем 

Най-ценното достижение на „Шекспир като улично куче“ на Валери Йорданов е всепобеждаващата сила на емпатията