ПАВЕЛ ВАСИЛЕВ

Класиката „Нощта на живите мъртви” на Джордж А. Ромеро е филмът, който на практика създава днешната идея за едно от най-известните чудовища – зомбито. Разказва се за група хора, която се опитва да се защитава от нападащите ги изчадия в една голяма къща, и неразбирателствата помежду им.

Филмът е доста страшен и с доста подтискаща атмосфера. Специалните ефекти са доста добри, защото са създадени не по дигитален път, все пак снимките са от 1968 г. Всичко, което се вижда, е действително пред камерата.  

„Нощта на живите мъртви” е направен със сравнително малко пари – 114 000 долара, но гледайки го, човек не би предположил скромния му бюджет. Фактът, че филмът е чернобял, допринася за това да изглежда още по-страшен. Актьорите също изиграват своите роли отлично. Страхът, напрежението и мъката са изписани по лицата им. Сравнен с днешните филми на ужасите, този печели с автентичността си. Всичко оригинално в този филм днес е превърнато в клише в масовото производство на хоръри. Филмът не е тъп.

За феновете на ужасите това е прекрасен филм, с добре написан сценарий. Но не се препоръчва на по-страхливите.

 

„Нашите дни на Земята са като сянка, а времето, в което скърбим, е дължината на нашите дни.“

Шмуел Йосеф Агнон, израелски писател, роден на 17 юли преди 136 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...