ЕВГЕНИЙ КЪНЕВ, фейсбук

Всичко, което пиша за България е само отпечатък във времето от съветския ботуш, смазал отечеството на 9.9.1944 г.

Използвах свободния понеделник да видя на запис документалния филм по БНТ “Второто освобождение”, който горещо препоръчвам.

Запознат съм с тази част от историята ни, но когато е разказана с документи, през погледа на обикновения човек, с детайли за битието на съветския войник у нас - впечатлението е без преувеличение потресаващо.

Ние винаги на 1 февруари отбелязваме гибелта на жертвите на Народния съд и избиването на интелектуалния елит. Но всъщност чрез този филм ще разберете много по-страшното за бъдещето ни пречупване на българската нация - което виждаме и днес с реакциите на войната, с хилещите се емотикончета на снимките от Буча, в речника на водещите ни политици.

За какво става дума във филма?

Не става дума само за мащабния грабеж, надхвърлил два пъти дължимите репарации в размер на над милиард щ.д. в днешни пари.

Не става дума само, че сме били излъгани да участваме във войната с близо половин милионна армия и сме дали с ранените над 30 хиляди жертви напразно.

Не става дума само за сервилността и полягането, а не снишаване на нашата делегация в Москва, опитваща се да умилостиви “братушките”, като дори подписва документ, че България е воювала срещу СССР - каквото унизително поведение наблюдаваме и днес.

Не става дума само за терора, убийствата, насилието и мародерството над българския народ, част от който наивно посрещнал окупантите в домовете си като освободители.

Не става дума само, че държавата е платила веднъж участието във войната, втори път тригодишна издръжка и башибозушки грабеж на съветската армия и трети път обезщетения на пострадалите от нейния терор, вкл. за загинали деца и роднини.

Не става дума само за реквизицията, т.е. отнетите храни и имущество за милиарди щ.д. от съветските войски, вкл. присвоени и извозени фабрики, стотици шлепове и  вагони със стока, инвентар, камиони, кораби и др. моторни средства.

Дори не става дума за това, че отново, както и при първото “Освобождение” - навсякъде по исторически документи то се нарича окупация, която за комунистическата пропаганда става Освобождение.

А за факта - с каквито дума завърша филмът - че след тази окупация, продължила над две години след края на войната - вече се сменя самата представа на българите за смисъла на понятията, за смисъла на живота: 

- свободата вече не е свобода; 

- трудът вече не е труд;

- миналото също вече е друго минало.

А достойнството е безследно изчезнало.

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Не знам какво ни готви бъдещето, но знам, че трябва да остана позитивна и да не си позволявам да се отчайвам.“

Никол Кидман, австралийска актриса, родена на 20 юни преди 57 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…