Тази година голямата награда за артистични постижения на WOMEX се присъжда на българския музикант Иво Папазов за неговата отдаденост в развитието на българската традиционна и сватбарска музика в страната и по света, за неговата издръжливост да остане верен на стила си и за чистото, изпълнено със страст и майсторство изкуство на кларинета.

Не е случайно, че тази най-престижна световна награда за етно музика се връчва именно на Иво Папазов – Ибряма. Вече над 50 години този изключителен музикант не слиза от сцената, като продължава да съчетава в музиката си фолклор и традиция и съумява с изключителна виртуозност да издигне оргиналният си музикален стил до световните сцени и да се нареди до най-изтъкнатите и самобитни творци на нашето време. В годината на своя 70 годишен юбилей, Иво Папазов има блестяща музикална кариера.

Организацията, която тази година награждава Иво Папазов, в юбилейната му 70 годишнина е WOMEX   (Worldwide Music Expo). Това е най-предстижният световен форум за етно музика, чиято основна задача е да подпомага и укрепва ролята на културата по целия свят и да разпространява и популяризира в глобалната музикална индустрия, традицонната музика, културното многообразие и междукултурния диалог.

Наградата на WOMEX за артистични постижения е най-престижното музикално отличие за етно музика в световен мащаб. Тя повече от 20 години отдава почит на онези, които се отличават със своето майсторство и музикална виртуозност, въплъщават артистично превъзходство, уникалност и самобитност, динамика и креативност и използват музиката като средство за положителна промяна и социална значимост.

С тази награда Иво Папазов и неговият оркестър „Тракия“ стават символ на културно многообразие и диалог не само в рамките на България, но и на международната сцена.

За получаването на наградата на WOMEX Иво Папазов и оркестър „Тракия“ бяха поканени да изнесат концерт São Luiz Teatro Municipal / Лисабон на церемонията по закриването на форума, която се състоя на 23 октомври 2022 г.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ВОЙНАТА

    Ода за Харкив

     "Държава и народ, които имат град като Харкив, никога не могат да бъдат победени" - коментар на Николай Слатински

„Няма фиксиран или постоянен авторитет, а непрекъснат обмен на взаимна, временна, и преди всичко доброволна власт и подчинение“.

Михаил Бакунин, руски мислител и революционер, роден на 30 май преди 209 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Петият вагон“ - равносметка или ново начало

 

През 2022 г. писателят Христо Карастоянов е прегледал, обработил и допълнил своите текстове, конструирайки пъзел, които наистина могат да се разглеждат и като мини романи

Страстната адвокатска защита на един философ

 

Есетата на Октавиан Палер те карат да ги препрочиташ и отново да вникваш и разсъждаваш върху големи теми и образи на световната литература

Фрагменти около една книга на Марин Георгиев

"Марин е от редките участници в софри и говорилни, който усети как изтича времето в бездействие, ако не предприемеш нещо да задържиш хода му" - Георги Мишев за книгата на "Камъчето под езика"