Тази година голямата награда за артистични постижения на WOMEX се присъжда на българския музикант Иво Папазов за неговата отдаденост в развитието на българската традиционна и сватбарска музика в страната и по света, за неговата издръжливост да остане верен на стила си и за чистото, изпълнено със страст и майсторство изкуство на кларинета.

Не е случайно, че тази най-престижна световна награда за етно музика се връчва именно на Иво Папазов – Ибряма. Вече над 50 години този изключителен музикант не слиза от сцената, като продължава да съчетава в музиката си фолклор и традиция и съумява с изключителна виртуозност да издигне оргиналният си музикален стил до световните сцени и да се нареди до най-изтъкнатите и самобитни творци на нашето време. В годината на своя 70 годишен юбилей, Иво Папазов има блестяща музикална кариера.

Организацията, която тази година награждава Иво Папазов, в юбилейната му 70 годишнина е WOMEX   (Worldwide Music Expo). Това е най-предстижният световен форум за етно музика, чиято основна задача е да подпомага и укрепва ролята на културата по целия свят и да разпространява и популяризира в глобалната музикална индустрия, традицонната музика, културното многообразие и междукултурния диалог.

Наградата на WOMEX за артистични постижения е най-престижното музикално отличие за етно музика в световен мащаб. Тя повече от 20 години отдава почит на онези, които се отличават със своето майсторство и музикална виртуозност, въплъщават артистично превъзходство, уникалност и самобитност, динамика и креативност и използват музиката като средство за положителна промяна и социална значимост.

С тази награда Иво Папазов и неговият оркестър „Тракия“ стават символ на културно многообразие и диалог не само в рамките на България, но и на международната сцена.

За получаването на наградата на WOMEX Иво Папазов и оркестър „Тракия“ бяха поканени да изнесат концерт São Luiz Teatro Municipal / Лисабон на церемонията по закриването на форума, която се състоя на 23 октомври 2022 г.

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Да живееш без някои от нещата, които искаш, е неразривна част от щастието.“

Бъртранд Ръсел, уелски философ, роден на 18 май преди 152 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.

В името на психологията - научност, страст и отдаденост

 

Творчески портрет на психолога и историк на психологията, историк на българската психоанализа доц. Стоил Мавродиев