ДИАНА ИВАНОВА, "Свободна Европа"

Тамара Лукашева стана особено популярна през 2021 година в Германия заради престижната джаз награда за композиция от радио WDR.

Днес младата джаз певица е в центъра на вниманието с концертите в подкрепа на Украйна, които организира, но и защото прави нещо повече - тя документира войната в Украйна чрез музиката си.

“Преди войната бях просто джаз певица. Сега съм украинска джаз певица”

Родена в Одеса през 1988 година в семейство на музиканти, Тамара учи музика първо там, после в Донецк, след което завършва Академията за танц и музика в Кьолн, където живее и до днес.

"Когато войната започна, разбрах какво означава да си гражданин", казва Лукашева. "Имах силното желание и необходимост да помогна, да направя нещо. И открих много хора, които се ангажирани в най-различни каузи."

"Всъщност всеки украинец трябваше да реши за себе си какво прави, каква позиция заема. И мнозинството реши, че ще се бори."

Джаз наградата от 2021 г. обръща вниманието на повече хора върху стила на работа на Лукашева, изключителния ѝ глас и креативност при композиране на музика по непознати или забравени текстове на немски поети.

Войната в Украйна обаче я кара да преосмисли целия си концертен репертоар.

"Той стана по-сериозен. Винаги си задавам въпроса – какво казва тази музика за мен сега? Какво искам аз да кажа на публиката, в тази конкретна ситуация?", казва тя. "Изкуството, като цяло, за мен сега има още по-голямо значение. То има историческа стойност."

Сега Тамара Лукашева пише музика по стихотворения на модерни украински поети, които разказват това, което виждат и преживяват в Украйна.

"Имам чувството, че това е машина на времето. Така определени неща остават запечатани, не се изгубват, не се забравят", добавя певицата."По някакъв начин през моята музика аз документирам войната, но тя минава през мен, през емоциите ми."

Сред украинските творци, по чиито стихотворения Лукашиева композира музиката си, е Тоня Корнита. Нейно стихотворение за убито във войната бебе вдъхновява певицата за песента "Люлчина песен за Кира". В момента тя работи по стихотворение на Надя Глушкова.

"Това са млади жени на моя възраст, но това не беше търсено от мен, случайно се получи. Просто много ме докоснаха."

Тамара чете много. Не си спестява лошите новини. "Най-важното е да бъдем информирани, от източници, на които вярваме. Защото само така можем да знаем от какво действително има нужда в момента."

От друга страна, като човек на изкуството, тя работи с чувства и трябва да мине през тях, за да може изобщо да пее, казва още тя.

Хората на изкуството и войната – как тя ги променя, е голяма тема за Тамара.

"Много украински музиканти, като големият контрабасист Марк Токар, са на фронта. Други са доброволци, събират средства, всичко необходимо. В моето семейство леля ми е на фронта. Хората просто не очакват, че някой ще дойде и ще направи нещо за тях. Те правят нещо."

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Да живееш без някои от нещата, които искаш, е неразривна част от щастието.“

Бъртранд Ръсел, уелски философ, роден на 18 май преди 152 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.

В името на психологията - научност, страст и отдаденост

 

Творчески портрет на психолога и историк на психологията, историк на българската психоанализа доц. Стоил Мавродиев