Домът на виртуозите на пианото Клара и Роберт Шуман в Дюселдорф скоро ще бъде отворен за посетители като музей, съобщиха германските медии.

Реставрацията на помещенията, в която семейството е живяло със седемте си деца от 1852 до 1855 г., е продължила четири години, съобщават от градската управа и института "Хайнрих Хайне", цитирани от БТА

Клара и Роберт Шуман са смятани за едни от най-успешните за времето си музиканти в Европа. Техните композиции продължават да се изпълняват масово и в наши дни. Музеят ще бъде отворен за посетители на 1 декември.

"Никое друго място не е по-подходящо за отдаване на почит към живота и творчеството на Клара и Роберт Шуман", каза Мириам Кох, общински съветник в Дюселдорф.

Смята се, че Роберт Шуман е композирал около една трета от творбите си по време на престоя си в Дюселдорф, включително известната "Рейнска симфония", чието копие може да се види и чуе в музея. 

Посетителите му ще могат да видят общо около 100 предмета от колекцията на града, посветена на Шуман, както и реплики на мебели, принадлежали на двойката. 

Ремонтът и преустройството на дома са стрували около 7,7 милиона евро. 

 

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Историята често изиграва лоши шеги на тези, които я преследват.“

 Дан Браун, американски писател, роден на 22 юни преди 60 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…