СТЕФКА ЦАНЕВА

“Гледане с разбиране” е образователна програма, която цели да скъси дистанцията между публиката и изкуството, да прави сложните теми разбираеми и да превръща музея в място за среща. Третото издание на проекта продължава тази линия, като се занимава със значими политически и социални теми и как те са пресъздадени в изкуството и отразени в музейните сбирки в София. 

От април месец проектът предлага образователни събития и посещения в музеи за ученици, които допълват познанията си за социалистическото минало, което продължава да бъде особено трудна тема за разговор. Сега освен за ученици, “Гледане с разбиране” предлага и програма за широка публика. 

На 4 юни се състоя първото от общо шест посещения в депото на Софийска градска галерия. Кураторката Даниела Радева представи на предварително регистриралите се участници произведения от фондовете графика и съвременно изкуство и фотография, които онагледяват темата за селото в българското изкуство и нейните трансформации от социализма до днес. Събитията са рядка възможност човек да надзърне в депото на галерията и да види произведения от колекция, които могат да бъдат видени само в тематични временни изложби, а някои не са били представяни публично от години.

Тази събота, 11 юни, пък предстои лекционен тур в Квадрат 500 с д-р Светлана Куюмджиева. В рамките на един час тя ще разведе публиката из пространствата на Националната галерия, занимавайки се с темата “Какво е социалистическо изкуство”, която е и в центъра на дисертационния й труд. Предвид формата лекцията е с ограничен капацитет от до 15 души, но ще се проведе 2 пъти в един ден - събота, 11 юни, от 11:00 и от 15:00 ч. 

Всички събития от програмата са с ограничен капацитет и предварително записване тук. Събитията са без такса за участие, но с платен вход в съответните галерии и музеи. 

Повече за лекцията на д-р Светлана Куюмджиева

Има едно изследване на така наречените книги с впечатления на масите и на работниците от 30-те години на ХХ век, според които изкуството трябва да е полезно, да е достъпно, да култивира и учи, да произлиза директно от живота на трудещите се, да показва водещата роля на Партията в него и влиянието, което има тя, да бъде реалистично и в същото време оптимистично. Сюжетът да е добре развит без да оставя нищо недоизказано. Книгите трябва да са големи. Персонажите да са близки и познати, да говорят за познати неща. Героите в театралните постановки трябва да са “хората от народа“, литературата трябва да е морална, да не засяга морала, да говори на “чист” език и т.н.

"Тези постулати се раждат доста рано, горе-долу по същото време като тези Селянки в почивка на Иван Лазаров от постоянната експозиция на Квадрат 500. Заедно като тях ще поразмишляваме и ще потърсим още примери, ще споделим още впечатления, какво би могло да бъде наречено социалистическо изкуство и съществува ли изобщо такова нещо." -  Светлана Куюмджиева

СВЕТЛАНА КУЮМДЖИЕВА е историк на изкуството, критик и куратор, доктор по изкуствознание върху проблемите на социалистическия реализъм в българското изкуство. От 2003-та до 2013-та работи като галерист в галерия Credo Bonum и се изявява като активен критик и автор на независими проекти, между които изложбите „Дързост и красота“, „Изкушението Чалга“ и 15. Седмица на съвременното изкуство в Пловдив на тема After Ego. Участва в десетки специализации и резиденции в Германия, Австрия, САЩ, Южна Корея, между които резиденциите CEC ArtsLink, KulturKontakt, интензивен курс за куратори към биеналето в Гуанджу и др.. От 2015 до 2021 е артистичен директор на проекта Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Светлана Куюмджиева е член на международна асоциация на независимите куратори (ICI).

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ЮБИЛЕЙ

    Том Круз на 60

    Днес едва ли някой предполага, че в живота му е имало и трудни мигове, а и отчаяние. 

„Меките корици на книгите са добър вариант, но никога не могат да заменят твърдите – не стават за подпиране на врати.“

Алфред Хичкок, английски режисьор, роден на 13 август преди 123 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Изобретяване на самотата" - книга за паметта и самотата

 

Една неопределима жанрово книга с много вълнуващи прозрения от майстора на словото Пол Остър

Прочетете „Хората на Путин"! Няма да съжалявате

Николай Слатински: Ех, ако можех, щях да заръчам по един екземпляр от книгата за всички наши политически путинофили

Езикът като оръжие. Как заговаря обикновеният човек по време на диктатура

 

Българското издание на "Езикът на третия райх" е планирано "много преди изобщо да се заговори за война в Украйна", казва издателят Манол Пейков