СТЕФКА ЦАНЕВА

“Гледане с разбиране” е образователна програма, която цели да скъси дистанцията между публиката и изкуството, да прави сложните теми разбираеми и да превръща музея в място за среща. Третото издание на проекта продължава тази линия, като се занимава със значими политически и социални теми и как те са пресъздадени в изкуството и отразени в музейните сбирки в София. 

От април месец проектът предлага образователни събития и посещения в музеи за ученици, които допълват познанията си за социалистическото минало, което продължава да бъде особено трудна тема за разговор. Сега освен за ученици, “Гледане с разбиране” предлага и програма за широка публика. 

На 4 юни се състоя първото от общо шест посещения в депото на Софийска градска галерия. Кураторката Даниела Радева представи на предварително регистриралите се участници произведения от фондовете графика и съвременно изкуство и фотография, които онагледяват темата за селото в българското изкуство и нейните трансформации от социализма до днес. Събитията са рядка възможност човек да надзърне в депото на галерията и да види произведения от колекция, които могат да бъдат видени само в тематични временни изложби, а някои не са били представяни публично от години.

Тази събота, 11 юни, пък предстои лекционен тур в Квадрат 500 с д-р Светлана Куюмджиева. В рамките на един час тя ще разведе публиката из пространствата на Националната галерия, занимавайки се с темата “Какво е социалистическо изкуство”, която е и в центъра на дисертационния й труд. Предвид формата лекцията е с ограничен капацитет от до 15 души, но ще се проведе 2 пъти в един ден - събота, 11 юни, от 11:00 и от 15:00 ч. 

Всички събития от програмата са с ограничен капацитет и предварително записване тук. Събитията са без такса за участие, но с платен вход в съответните галерии и музеи. 

Повече за лекцията на д-р Светлана Куюмджиева

Има едно изследване на така наречените книги с впечатления на масите и на работниците от 30-те години на ХХ век, според които изкуството трябва да е полезно, да е достъпно, да култивира и учи, да произлиза директно от живота на трудещите се, да показва водещата роля на Партията в него и влиянието, което има тя, да бъде реалистично и в същото време оптимистично. Сюжетът да е добре развит без да оставя нищо недоизказано. Книгите трябва да са големи. Персонажите да са близки и познати, да говорят за познати неща. Героите в театралните постановки трябва да са “хората от народа“, литературата трябва да е морална, да не засяга морала, да говори на “чист” език и т.н.

"Тези постулати се раждат доста рано, горе-долу по същото време като тези Селянки в почивка на Иван Лазаров от постоянната експозиция на Квадрат 500. Заедно като тях ще поразмишляваме и ще потърсим още примери, ще споделим още впечатления, какво би могло да бъде наречено социалистическо изкуство и съществува ли изобщо такова нещо." -  Светлана Куюмджиева

СВЕТЛАНА КУЮМДЖИЕВА е историк на изкуството, критик и куратор, доктор по изкуствознание върху проблемите на социалистическия реализъм в българското изкуство. От 2003-та до 2013-та работи като галерист в галерия Credo Bonum и се изявява като активен критик и автор на независими проекти, между които изложбите „Дързост и красота“, „Изкушението Чалга“ и 15. Седмица на съвременното изкуство в Пловдив на тема After Ego. Участва в десетки специализации и резиденции в Германия, Австрия, САЩ, Южна Корея, между които резиденциите CEC ArtsLink, KulturKontakt, интензивен курс за куратори към биеналето в Гуанджу и др.. От 2015 до 2021 е артистичен директор на проекта Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Светлана Куюмджиева е член на международна асоциация на независимите куратори (ICI).

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 „Писането е форма на терапия. Понякога се чудя как тези, които не пишат, композират или рисуват, успяват да се измъкнат от лудостта, меланхолията, паниката и страха в човешкия живот.”

Греъм Грийн, английски писател, роден на 2 октомври преди 119 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?